1
Orang Memberi Komen

Percutian Singkat Ke Cameron Highlands



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 29 April 2017


Minggu lepas Cikgu Faiz berjalan-jalan di Cameron Highlands. Ini merupakan percutian yang tak dirancang langsung. Hari Sabtu tu Encik Suami ada aktiviti lawatan bersama anak-anak muridnya. Petang tu lepas dia balik baru Cikgu Faiz menyatakan hasrat untuk pergi bercuti. Hihihi. Tapi masa tu Encik Suami macam tak berapa nak setuju. Angguk tak, geleng pon tak. Dia terkejut bila Cikgu Faiz kata hari Ahad baru nak gerak ke Cameron. Lepas tu Cikgu Faiz mengingatkan dia bahawasanya hari Isnin tu cuti. Hihihi. Malam tu jugak Cikgu Faiz mengemas beg macam confirm sangat nak pergi. Hahahah. Pagi Ahad tu pulak pukul 4.30 pagi dah bangun wei. Semangat tak semangat la. Yang sebenarnya si Hannani tu bangun nak susu jadi alang-alang dah bangun tu terus tak tido la jawabnya.


Pagi tu sebelum gerak sempat jugak la membasuh kain baju, sidai kain, masak nasi goreng dan mengemas apa-apa yang patut. Semua dah settle tinggal anak-anak je belum bangun. Kami bertolak lebih kurang pukul 10 pagi. Agak lewat jugak sebenarnya. Tapi takpe. Yang penting berjaya jugak sampai ke Cameron Highlands petang tu. Lebih kurang pukul dua lebih baru check in. Kami menginap di chalet Agro Highlands. Pengusaha dia orang melayu. 1 malam RM195. Oleh kerana takut tak dapat bilik, jadinya Cikgu Faiz terus grab chalet tu. Itu pon cari masa tengah dalam perjalanan naik ke Cameron. Memang cari nahas betul la sebab last minit baru sibuk nak cari bilik. Dah la hujung minggu. Buatnya semua tempat penginapan penuh macam mana? Huhuhu. Tapi itulah, rezeki kan. Oh ya, Cikgu Faiz jumpa iklan chalet tu dekat facebook.



Inilah chalet Agro Highlands yang terletak di Brinchang. Chaletnya berada di dalam kebun strawberi. Dekat atas tu semua pokok strawberi. Hari Ahad tu belum mula jalan-jalan lagi sebab kesuntukan masa. Kami pergi makan malam dan cuci mata di pasar malam je.




Pagi Isnin, cuti sempena Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong. Masa ni semua dah bangun, tinggal budak ini sahaja yang masih tidur. Nampak sedap sangat tido tu. Chalet ni tiada aircond tapi sangat nyaman. Keluar bilik memang sejuk. Cuma ada nyamuk je. Lepas ni kalau datang sini wajib bawa semburan ubat nyamuk.




Kami sempat melawat kebun strawberi di chalet ni. Di sini, tak boleh petik strawberi sendiri ye. Cikgu Faiz dapat jugak beli 2 pek strawberi. 1 pek RM5.





Okey, jom jalan ! Destinasi pertama kami ke Big Red Strawberry Farm yang tak berapa jauh dari chalet tempat Cikgu Faiz menginap. Dekat Cameron Highlands ni ada banyak lagi kebun strawberi. Big Red Strawberry Farm ini adalah salah satunya. Jom naik.




Sebelum masuk dalam kita posing dulu.




Okey, jom kita petik strawberi. Setengah kilo RM25. Kena pandai bajet ye. Cikgu Faiz terlebih RM3. Hihi. Tapi puas hati sebab dapat petik sendiri. Masa petik tu Cikgu Faiz masuk dengan Faqih je sebab Encik Suami jaga Hannani. Al maklum la Hannani tu tak boleh duduk diam.




Abang Faqih pertama kali datang sini begitu jugak bondanya. Hahaha. Buah strawberi memang kegemaran Faqih. Bondanya pon suka jugak. Hihi. Masa di sini, Cikgu Faiz cuma beli strawberi yang dipetik tu (RM28), strawberi kering (RM10) dan salad (2 pek RM5).




Sementara itu, apa yang dua beranak itu buat? Encik Suami melayan Hannani main benda ni rupanya. Hihi. Takpe la. Yang penting dia diam.




Buat muka comel. Suka sangat la tu.




Geram betul la tengok budak ni.



Okey, selesai dengan buah strawberi. Kami ke sini pulak melawat ladang teh. 






Dekat sini dah sah-sah la beli teh kan. Kesemua teh yang Cikgu Faiz beli RM31.40.



Okey, masa untuk bertolak pulang. Kami cuma sempat melawat 2 tempat ini sahaja. Itu pon dah memadai. Yang penting anak-anak seronok. Masa dalam perjalanan pulang tu sempat jugak la beli petai seikat RM10 je tapi banyak. Huhuhu. Bajet percutian Cikgu Faiz sekeluarga ke Cameron Highlands untuk 2 hari 1 malam ni lebih kurang RM6++. Setakat ini sahaja laporan Cikgu Faiz. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

0
Orang Memberi Komen

Mari Belajar Bahasa Jepun : Part 2



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Selasa . 04 April 2017


Susulan dari episod pertama Mari Belajar Bahasa Jepun. Maaf la ye Cikgu Faiz cuma dapat kongsikan sedikit sahaja perkataan-perkataan asas dalam bahasa Jepun. Hari ni baru ada kesempatan lagi nak menambah ilmu yang Cikgu Faiz dapat. Mana lagi kalau bukan dari EPSA. Okey, jom sambung pelajaran kita...





APOLOGISING

Sumimasen
I'm sorry  / Excuse me

Shitsurei-shimashita
I'm sorry (a more formal way to saying 'sorry')



MAKING REQUEST AND OFFERS

Onegai-shimasu
Please / Could you do me a favour (used when making a request)

Doozo
Please / Here you are (used when making an offer to someone)



ASKING HOW SOMEONE IS

Shibaraku desu ne
It has been a while since we last met

O-genki desu ka
How are you?

Hai, okagesama de
Fine, thank you

Hai, genki desu
Yes, i'm fine



SELF INTRODUCTION

Hajimemashite. Watashi wa Ali desu
How do you do? I'm Ali

Mareeshia kara desu
I'm from Malaysia

Doozo yoroshiku
Nice to meet you


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Review : Power Rangers The Movie



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Isnin . 03 April 2017


Sabtu lepas Cikgu Faiz berkesempatan membawa anak-anak dan suami menonton filem Power Rangers di GSC IOI Mall Puchong. Hari Jumaat petang dah beli tiket siap-siap sebab kalau beli on the spot mesti ramai punya. Al maklum la filem baru kan lebih-lebih lagi Power Rangers ni bukan sahaja diminati oleh kanak-kanak bahkan orang dewasa jugak. Hahaha. Cikgu Faiz pon minat jugak Power Rangers ni. Dulu-dulu memang selalu je tengok bila waktu petang. Siap berangan nak jadi Power Rangers warna pink. Huhu.




Filem Power Rangers ni boleh dikatakan segar jugak sebabnya costume yang dipakai memang lain daripada yang bersiri dan nampak lebih canggih. Bilangan Power Rangers tetap sama seperti mula-mula Power Rangers ini dikenali iaitu seramai 5 orang. Ada merah, biru, hitam, merah jambu dan kuning. Okey, jom baca sedikit sinopsis berkaitan cerita Power Rangers ni. Penceritaan ini adalah berdasarkan apa yang Cikgu Faiz faham la ye. Biasa la baru pertama kali tengok kan. Hihi.


POWER RANGERS THE MOVIE




Mengisahkan 5 sekawan iaitu Jason, Billy, Zack, Kimberly dan Trini yang bertemu secara tidak sengaja dan ditakdirkan mereka adalah adiwira yang dikenali sebagai Power Rangers untuk menyelamatkan Angel Grove. Pertemuan yang tak disangka itu telah menemukan mereka berlima dengan batu kristal yang berwarna merah, biru, hitam, merah jambu dan kuning. Sejak dari itu, mereka berlima dengan secara tiba-tiba mempunyai kuasa yang luar biasa. Tidak berpuas hati dengan apa yang menimpa, mereka membuat keputusan untuk ke lombong itu semula bagi mencari sebarang petunjuk berkenaan dengan kejadian tersebut sehinggalah mereka berada di suatu tempat yang sangat asing. Di situ, mereka bertemu dengan Alpha 5 iaitu robot yang menjaga tempat tersebut. Alpha 5 memperkenalkan mereka kepada Zordon yang pernah menjadi rangers pada suatu ketika dahulu.


Menurut Zordon, planet bumi akan dimusnahkan oleh Rita yang ingin mendapatkan kristal kuasa. Rita telah kehilangan kuasanya dan telah berusaha untuk mencari emas demi mengembalikan semula tenaga dan kuasanya. Sementara itu, Jason, Billy, Zack, Kimberly dan Trini berusaha untuk bertukar menjadi Power Rangers tetapi tidak berhasil. Pelbagai usaha telah dibuat namun mereka masih tidak berjaya untuk bertukar. Manakala Rita pula semakin kuat dan semakin hampir dengan misinya.


Suatu malam, Rita telah menyerang salah seorang daripada mereka. Mereka berlima membuat keputusan untuk bersemuka dengan Rita tetapi malangnya kuasa Rita telah menjadi kuat dan salah seorang daripada mereka telah dibunuh. Pada masa inilah mereka mulai sedar sebab kenapa mereka tidak dapat bertukar menjadi Power Rangers. 




Nak tahu kesudahannya? Kena la tengok sendiri. Huhu. Tak surprise la kalau dah tahu jalan cerita. Hihi. Apa pun Cikgu Faiz puas hati la dapat tengok cerita Power Rangers ni. Haha. Sebab mengimbas kembali cerita dekat tv tu. Huhu. Watak-watak pon tetap sama je. Setiap watak mempunyai karektor yang berbeza. Rasanya watak Billy yang banyak menceriakan suasana ketika penonton sedang fokus dan serius dengan jalan cerita. Di sini Cikgu Faiz memohon maaf sekiranya ada kesilapan dalam sinopsis di atas. Selamat menonton.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...