0
Orang Memberi Komen

Percutian Yang Menjimatkan Dengan Aplikasi Moden



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Jumaat . 26 Mei 2017



Hai semua!! Cikgu Faiz nak tanya sesuatu ni.. Sebelum korang plan pergi bercuti mesti korang serabut nak cari hotel yang selesa kan?? Dan yang penting sekali hotel dan semua perbelanjaan masa bercuti tu mesti la tak lari dari bajet yang korang dah plan... betul takk?? Tak ada duit tak seronok la pergi bercuti.. haaa.. Jadi hari ni Cikgu Faiz nak kongsi satu rahsia dengan korang di mana Cikgu Faiz akan buatkan percutian korang kali ni tak akan lari dari bajet korang tu! Haaa nak tahu tak apa dia?? Sudah tentulah kalau bukan di Traveloka!!.. Apa itu Traveloka?? Okey, meh sini Cikgu Faiz nak cerita kat korang…




Sekarang ni banyak tau platform untuk pencarian hotel yang murah dalam internet.. Tapi dalam banyak-banyak yang ada tu.. Cikgu Faiz paling suka kalau book hotel idaman dengan menggunakan Traveloka ni! Sebab harga yang ditawarkan sangat-sangat berbaloi u ollss! Berbeza sangat dengan harga di laman web rasmi dorang.. Jadi, sebab itu la Cikgu Faiz nak kongsi dengan korang supaya korang pon boleh la dapatkan hotel korang pada harga yang berbaloi… Haaa.. lagi boleh berjimat la korang cuti kali ni!.. Korang tak payah nak takut sangat la nak guna Traveloka ni.. mudah sangat u ollss dan yang paling penting pantas okay proses dia… Jadi dekat situ kita dah nampak boleh jimatkan masa kita.. Cara penggunaan dia sangat mesra pengguna.. korang buka je laman web traveloka di laman web rasminya. Buka dulu try tengok website dia.. nanti korang baru tau betapa mudahnya guna Traveloka ni.


Cara penggunaan dia senang je.. alaaa.. sekarang ni kan zaman teknologi.. semua benda di hujung jari je.. Jadi korang kalau nak cari hotel ideal korang cuma perlu taip nama hotel yang korang nak survey tu… kalau korang tak tahu lagi hotel mana yang korang nak menginap tu, taip je nama destinasi percutian korang tu.. Contohnya korang taip Pulau Pangkor.. lepas tu korang jangan lupa masukkan tarikh daftar dan tarikh keluar okay nanti salah tarikh book hotel susah la korang.. Next, korang klik cari.. mudah je kan.. Nanti berderet la paparan hotel di sekitar Pulau Pangkor yang akan terpapar di screen laptop aau handphone korang tu.. haaa ape lagi.. pilih laaa korang nak yang mana… hahahaa. Korang pon boleh selaraskan pencarian hotel dari segi harga, populariti, dan penarafan bintang okay… Jadi senang la kerja korang nanti.. Selain itu, korang jugak boleh baca komen-komen pengunjung yang pernah menginap di situ..





Selain booking hotel, dalam Traveloka ni pon korang boleh book tiket flight okayyy…wahhhh!! Canggih kan.. hahaha.. Korang pon boleh dapatkan harga tiket flight korang pada harga yang berpatutan… Bukan sahaja hotel pada harga yang berpatutan, malah tiket flight pon korang boleh dapatkan pada harga yang murah!! Fuyoo! Murah gilerr.. jimat sangat u ollss… Cara nak book tiket flight dalam Traveloka ni senang jer u ollss.. sama macam nak book hotel la.. Apa yang perlu korang buat, korang cuma pilih destinasi dari mana korang naik, lepas tu pilih destinasi ke mana korang nak pergi.. Seterusnya pilih tarikh… Haaa korang jugak boleh pilih sama ada nak book tiket sehala mahupun tiket pergi dan balik.. Korang jangan lupa untuk letak bilangan penumpang okay.. Dan yang terakhir sekali korang pilih la kelas penerbangan korang.. ikut la bajet masing-masing… hehhee.. Jadi nanti korang klik je cari tiket, kemudian akan terpapar la senarai flight yang ada beserta harga tiket.. Jadi masa tu la korang pilih dengan bijak korang nak yang mana satu.. hehehe.. Mudah jer kan u ollss.. Tak perlu nak buang masa pergi ke kaunter beratur semata-mata nak survey tiket.. Dah la jimat masa, dapat pulak tiket dengan harga yang murah giler! Sapa tak nak kann.. Kuikuikui.


Dah tu! Apa lagi yang korang nak tunggu ni.. Jom la gunakan Traveloka ni sebagai salah satu platform untuk korang book tiket flight atau book hotel idaman korang pada harga yang sangat berpatutan! Cepat cepattt.. Jangan lepaskan peluang yang ada ni! Sekian bebelan dari Cikgu Faiz.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

0
Orang Memberi Komen

6 Buah dan 4 Sayur Pilihan Bantu Menentang Lemak



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Khamis . 25 Mei 2017


Diet yang bagus dipenuhi dengan makanan semulajadi. Makanan sebegini perlu untuk kejayaan mengurangkan berat badan. Bertuahlah bagi pengamal diet kerana buah-buahan dan sayur-sayuran yang ada di sekeliling penuh dengan zat yang baik untuk kesihatan. Siapa sangka menentang lemak amat 'menyedapkan'. Di sini Cikgu Faiz kongsikan beberapa tips untuk menentang lemak berlebihan di dalam badan tu. Caranya senang je. Makan, makan dan makan. Hihi. 


Raspberi



Raspberi mengandungi antosianin flavonoid yang mampu membantu tubuh menghasilkan adiponectin iaitu sejenis hormon yang dikaitkan dengan merendahkan tahap glukos, mengekang rasa ingin makan dan merangsang metabolisme. Tidak kiralah sama ada segar mahupun yang telah disejuk beku, raspberi adalah sumber terbaik serat, zat yang diperlukan dalam memperbaiki pencernaan dan membantu menentang kekembungan.


Blueberi



Banyak kebaikan blueberi selain daripada rasa masam untuk deria rasa anda. Penyelidik di sebuah negara mendapati, diet yang kaya dengan blueberi boleh mengubah bagaimana tubuh menyimpan dan memproses gula untuk tenaga. Jadikan blueberi sebagai snek ringan bagi menyokong sasaran anda untuk mengurangkan berat badan.


Tembikai



Tembikai mengandungi 92% air. Dengan memakannya pada hari panas akan membantu anda segar. Ini juga akan menghalang anda daripada dehidrasi. Perut juga sentiasa kenyang dengan jumlah air yang anda peroleh daripada buah ini. 


Nanas



Nanas tinggi dengan enzim bromelain yang akan membantu memecahkan protein dan melegakan pencernaan. Sistem pencernaan yang baik akan membantu sasaran untuk mengurangkan berat badan.


Acai Beri



Seperti juga raspberi, buah tropika acai beri ini amat pekat dengan antosianin yang akan membantu tubuh menghasilkan adiponectin, hormon yang merangsang metabolisme. Acai beri juga kaya dengan lemak sihat dan serat yang merangsang kesihatan kardiovaskular dan pencernaan. Kalau anda semua ingin tahu, acai beri juga merupakan salah satu bahan yang terkandung di dalam minuman kolagen Ephyra.


Mangga



Mangga amat menyedapkan apabila dibuat salad atau salsa. Cikgu Faiz paling suka makan mangga masak macam macam tu je. Memang sedap. Rasanya mesti ramai juga peminat buah mangga dekat sini. Terdapat kaitan antara pengambilan mangga dan menurunkan gula dalam darah pada orang dewasa obes berikutan dengan kandungan serat di dalamnya. Apabila gula dalam darah telah diseimbangkan, tubuh berupaya untuk mengatur hormon dan membakar lemak dengan mudah.


Timun



Timun mengandungi kira-kira 95% air. Timun juga memiliki sifat diuretik semulajadi yang akan membantu tubuh mengurangkan pembendungan air dalam badan dan menentang kekembungan.


Terung



Terung rendah indek glisemik, rendah karbohidrat dan kalori serta tinggi dengan zat yang diperlukan tubuh. Sayuran ini amat sesuai dijadikan bahan dalam resepi untuk pengamal vegetarian.


Kubis



Memakan kubis yang kaya dengan air dan mineral sebagai amalan mampu membantu tubuh membuang berat akibat cecair berlebihan.


Zukini



Zikini tinggi serat dan rendah kalori. Ia boleh dimakan begitu sahaja atau dijadikan bahan dalam salad. Dengan memakannya, ia mampu membantu memotong pengambilan karbohidrat dan kalori.


Sumber : Mingguan Wanita Bil 1707


Haaaa..... lepas ni rajin-rajin la makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang disebutkan di atas  tu sekiranya anda ingin mengurangkan berat badan secara sihat. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

0
Orang Memberi Komen

Himpunan Tema Sambutan Hari Guru



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Selasa . 23 Mei 2017





Saban tahun pabila tibanya Hari Guru pasti ada tema. Macam tahun 2017 ni, tema Hari Guru ialah 'Guru Pembina Negara Bangsa'. Dengan adanya tema seperti ini akan menaikkan lagi semangat cikgu-cikgu untuk terus mendidik anak bangsa.


Di bawah ini merupakan senarai tema Hari Guru bermula pada tahun 1980 (masa ni Cikgu Faiz pon belum wujud lagi) sehinggalah tahun ini (2017).


SENARAI TEMA HARI GURU 1 MALAYSIA

1980 - Pendidikan Teras Perpaduan Negara
1981 - Pengorbanan Guru Kejayaan Rakyat
1982 - Ke Arah Kecekapan Guru dan Pendidikan Bermutu
1983 - Kepimpinan Berteladan Teras Pendidikan
1984 - Kepimpinan Berteladan Kesempurnaan Pendidikan
1985 - Guru dan Masyarakat Asas Kemajuan Pendidikan
1986 - Pendidikan Teras Nasionalisme
1987 - Pendidikan Ke Arah Kesejahteraan Insan
1988 - Guru Pengasas Budaya Membaca
1989 - Guru Pembina Budaya Ilmu
1990 - Pendidikan Bermutu Masyarakat Sejahtera
1991 - Ke Arah Pendidikan Cemerlang
1992 - Guru Cemerlang Teras Kejayaan Wawasan
1993 - Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1994 - Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1995 - Permuafakatan dan Perpaduan Menjayakan Wawasan
1996 - Guru Malaysia Teras Pendidikan Bertaraf Dunia
1997 - Guru Bestari Sekolah Bestari
1998 - Guru Penyemai Tanggungjawab Bersama
1999 - Guru Berkesan Pendidikan Cemerlang
2000 - Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan
2001 - Memartabatkan Profesion Keguruan Tanggungjawab Bersama
2002 - Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2003 - Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2004 - Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2005 - Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2006 - Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan
2007 - Guru Penjana Modal Insan Gemilang
2008 - Guru Cemerlang Negara Terbilang
2009 - Guru Pembina Negara Bangsa
2010 - Guru Pembina Negara Bangsa
2011 - Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara
2012 - Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara
2013 - Guru Malaysia : 1Aspirasi, 1Agenda
2014 - Guru : Pencetus Kreativiti, Penjana Inovasi
2015 - Guru ; Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak
2016 - Guru Pembina Negara Bangsa
2017 - Guru Pembina Negara Bangsa



Lagu Tema Hari Guru 2017 - Guru Pembina Negara Bangsa (liriknya Cikgu Faiz akan kongsikan di entri yang lain). Akhir kata, SELAMAT HARI GURU.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...