4
Orang Memberi Komen

ABC Sedap !!



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Khamis . 22 Januari 2015


Sekarang ni tengah musim batuk. Cikgu Faiz baru je pulih dari selesema lepas tu gatal-gatal tekak pulak. Merenyam je. Makan strepsil yang paling berangin tu rasa okey sikit. Bila tekak tak sihat mula la terasa nak makan macam-macam. Contohnya seperti di bawah ini.






Susah nak cari makanan yang sedap-sedap dekat Puchong ni tapi bila dah jumpa yang sedap dan menepati citarasa confirm akan datang lagi dan lagi. Haha. ABC memang enak dimakan dan diminum ketika cuaca panas lebih-lebih lagi selepas balik kerja. Yang dekat atas tu ABC special RM3.50 je. Okey la kan. Rasa pon sedap.


ABC ni Cikgu Faiz selalu beli di Saujana Puchong. Nama gerai, KIOSK JASWATY. Selain ABC ada juga makanan pada waktu petang seperti pisang goreng, tempe goreng, keropok, cekodok, nasi ayam penyet dan banyak lagi. Encik Suami suka sangat singgah beli tempe goreng. Hahaha. Dasar jawa. Alang-alang tu beli ABC ni sekali. Hihi. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

0
Orang Memberi Komen

Kesalahan Ejaan


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad . 18 Januari 2015



Ini merupakan sebahagian daripada kesalahan dan ejaan yang betul untuk tindakan bersama. Semoga bermanfaat untuk kita.


Petunjuk :
(S) - salah
(B) - betul


(S) - Perabut , (B) - perabot
(S) - Fax , (B) - faks
(S) - Iktizam , (B) - iltizam
(S) - Lojik , (B) - logik
(S) - kolestrol , (B) - kolesterol
(S) - Munshi , (B) - munsyi
(S) - Bistari , (B) - bestari
(S) - ekspress , (B) - ekspres
(S) - Minima , (B) - minimum
(S) - Setor , (B) - stor
(S) - Calun , (B) - calon
(S) - Deraf , (B) - draf
(S) - Gulong , (B) - gulung
(S) - inspekter , (B) - inspektor
(S) - Renik , (B) - renek
(S) - Sekim , (B) - skim
(S) - Tulin , (B) - tulen
(S) - Analisa , (B) - analisis
(S) - Baucer , (B) - baucar
(S) - Definasi , (B) - definisi
(S) - Ekslusif , (B) - eksklusif
(S) - Istirehat , (B) - istirahat
(S) - Kerinting , (B) - keriting
(S) - Komplek , (B) - kompleks
(S) - masaalah , (B) - masalah
(S) - Otomatik , (B) - automatik
(S) - Pehak , (B) - pihak
(S) - Protin , (B) - protein
(S) - Stesyen , (B) - stesen
(S) - Ugama , (B) - agama


"Martabatkan Bahasa Kebangsaan Kita"


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

2
Orang Memberi Komen

Palmall Seremban, Indah Khabar Dari Rupa



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad . 18 Januari 2015



Cuti panjang dah habis tapi entri masa cuti tu tak habis-habis lagi. Kali ni Cikgu Faiz nak update tentang Shopping Mall terbaru di Seremban iaitu Palmall (tak pasti betul ke tak ejaan tu. Belasah je la). Pusat membeli-belah yang terbaru ini pernah dikatakan berhantu selepas kali pertama Cikgu Faiz menjejakkan kaki ke situ tahun lepas. Huhu. Ini merupakan kali kedua Cikgu Faiz datang ke Palmall. Encik Suami pelik bila Cikgu Faiz ajak pergi sini sebab takde apa yang menarik pon Palmall ni.



Sebelum itu mari kita cuci mata melihat gambar Cikgu Faiz dan Hannani bergambar di bawah pokok bunga sakura. Hihi.








Tengok la Hannani macam biasa tak pandang kamera. Huhu. Puas panggil dan tunjuk dekat abah dia tetap tak nak pandang. Kalau pandang pon sekejap je lepas tu terus pandang tempat lain. Tak sempat nak ambik gambar. Huhu. Kalau korang perhatikan takde orang pon yang lalu lalang dekat belakang tu kan? Tu la. Orang macam tak berminat nak datang ke sini. Tak tahu la kenapa. Tempat ni nampak suram je dan tak ceria macam pusat membeli-belah yang lain.


Banyak kedai makanan segera je dekat sini. Kedai pulak tu banyak yang tak buka lagi. Mungkin sebab faktor tak ramai pengunjung yang menyebabkan tiada penyewa kedai terbabit. Sebab tu Encik Suami pelik bila Cikgu Faiz ajak dia datang sini. Sebab tak best. Haha. Suram je. Bila dah masuk tu rasa menyesal pulak tapi nak buat macam mana sebab dah lama tak jalan-jalan ke sini jadi redah je la. Huhu.


Cikgu Faiz tak pernah lagi masuk ke tandas di Palmall ni. Katanya dulu takde cermin sebab berhantu tapi sekarang ni ada yang cakap dah ada cermin. Huhu. Cikgu Faiz pon tak berani nak masuk bila teringat pasal cermin tu. Huhu.


Kesimpulannya, kepada sesiapa yang bercadang nak datang ke sini elok la berfikir panjang sebelum datang takut korang menyesal pulak nanti. Hihi. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...