KDrama | Circle : Two Worlds Connected



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad . 01 Disember 2019




Lagi sebulan kita akan menjengah ke tahun 2020. Semoga dengan kehadiran tahun baru akan menjadikan kita lebih bersemangat untuk mengharungi hari-hari yang mendatang. Baiklah, harini Cikgu Faiz nak share satu lagi drama korea yang baru sahaja selesai di tayangkan di saluran NTV7. Drama ni dah mula ditayangkan pada tahun 2017. Salah seorang pelakonnya adalah Yeo Jin Goo yang berlakon drama Hotel Del Luna. Drama Circle hanya mempunyai 12 episod sahaja tetapi ianya padat dengan cerita dan misteri yang harus dirungkaikan. Bergenre sains fiksyen dan fantasi serta misteri.


Circle mempunyai dua plot situasi yang berbeza iaitu tahun 2017 (Projek Beta) dan tahun 2037 (a great new world) . Pada tahun 2007 dua beradik kembar  yang pada waktu itu masih kecil bersama bapa mereka telah bertemu dengan makhluk asing yang menyerupai manusia. Makhluk asing tersebut mempunyai kepakaran dalam bidang sains dan teknologi yang tidak terfikir oleh manusia untuk melakukannya. Mereka membawa makhluk asing itu pulang dan menjaganya seperti ahli keluarga sendiri. Makhluk asing itu diberi nama Byul.


Yeo Jin Goo sebagai Kim Woo Jin


Bapa mereka (Kim Kyu Chul) yang juga seorang saintis neuro telah menemukan satu rahsia di mana Byul berupaya untuk mencipta satu teknologi yang membolehkan memori manusia itu dirakam, dikunci dan ditonton semula dalam bentuk video. Kim Kyu Chul berusaha mendalami teknologi yang ada pada Byul secara rahsia dan menamakannya Projek Beta. Suatu hari, Kim Kyu Chul dan Byul keluar dari rumah dan terus tidak pulang. Ini membuatkan kembar tersebut berfikir bahawa Byul telah menyebabkan diri mereka diabaikan oleh bapa tersayang.


Gong Seung Yeon sebagai Byul / Han Jung Yeon / Bluebird


Pada tahun 2017, Kim Woo Jin yang merupakan pelajar sains neuro perasan akan kes-kes bunuh diri yang berlaku di universitinya mempunyai kaitan dengan abangnya Kim Bum Gyun yang terlalu obses dan marah pada makhluk asing yang pernah mereka temui sewaktu kecil. Ketika Kim Woo Jin sedang menyiasat kes bunuh diri tersebut dia telah bertemu dengan Han Jung Yeon, pelajar sains komputer yang sangat menyerupai Byul, makhluk asing yang pernah tinggal bersamanya dulu. Han Jung Yeon turut sama ingin menyiasat rahsia di sebalik kes bunuh diri itu.


Kim Kang Woo sebagai Kim Bum Gyum / Kim Joon Hyuk


Pada tahun 2037, Korea Selatan terbahagi kepada dua iaitu Daerah Umum iaitu bandar yang mempunyai tahap pencemaran udara yang sangat teruk di mana terdapat banyak kes-kes jenayah. Satu lagi adalah Bandar Pintar iaitu daerah yang aman damai, bersih dan bebas jenayah. Seorang detektif jenayah cuba menyelinap masuk ke Bandar Pintar untuk menyiasat satu kes sepasang kembar yang hilang pada tahun 2017. Lebih mengejutkan, dia telah menemui sesuatu yang teruk disebalik keindahan Bandar Pintar yang dikatakan bandar bebas jenayah itu.


Drama ni korang memang kena hadap betul-betul jangan ada satu episod pon yang terlepas sebab ada banyak kejadian yang korang takkan jangkakan akan berlaku. Memang misteri habis. Setiap watak saling berkait. Drama yang lain dari yang lain sebab takde konflik percintaan. Korang yang kena banyak berfikir. Hahaha. Paling tak sabar nak tahu ke mana hilangnya Kim Woo Jin tu. Memang terbaik drama ni. Kalau cuti-cuti ni korang tak tahu nak tengok drama apa, boleh tonton drama Circle ni. Highly recommended. Sekian.


Yang menaip,

KDrama | Hotel Del Luna



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 30 November 2019




Apa khabar semuanya? Lama Cikgu Faiz tak bersiaran di blog ini. Kali ni Cikgu Faiz nak review drama korea yang boleh dikatakan agar baru juga disiarkan di viu yang berjudul Hotel Del Luna.  Ini adalah drama terakhir yang Cikgu Faiz tonton di viu. Drama ini bergenre fantasi, seram, misteri dan komedi romantik. Drama ini mempunyai 16 episod. Episod pertama sahaja dah membuatkan penonton tertanya-tanya dan terus ingin menonton episod seterusnya.


Hotel Del Luna atau sebelumnya dikenali dengan nama Rumah Penginapan Bulan terletak di Seoul dan tidak seperti hotel-hotel lain. Ini kerana kesemua tetamu Hotel Del Luna adalah hantu atau roh orang yang telah meninggal dunia. Hotel Del Luna tidak dapat dilihat pada waktu siang. Pada zaman Goguryeo, seorang pemberontak bernama Jang Man Wol (dilakonkan IU) telah menerima hukuman di atas kesalahannya membunuh mereka yang tidak bersalah. Jang Man Wol terperangkap di hotel tersebut selama beribu tahun sehinggalah dia bertemu dengan Koo Chan Seong (dilakonkan Yeo Jin Goo) yang menjadi pengurus Hotel Del Luna.


Lee Ji Eun (IU) sebagai Jang Man Wol


Koo Chan Seong adalah pengurus baru Hotel Del Luna menggantikan pengurus sebelumnya yang telah bersara. Pengurus Hotel Del Luna adalah manusia bagi memudahkan proses pengurusan hotel. Koo Chan Seong seorang lelaki kacak yang berkelulusan dari Universiti Harvard merupakan seorang pengurus di sebuah hotel terkemuka sebelum berpindah ke Hotel Del Luna. Disebabkan bapa Koo Chan Seong telah membuat perjanjian bersama Jang Man Wol 20 tahun lalu telah menyebabkan dia terperangkap dengan Hotel Del Luna.


Yeo Jin Goo sebagai Koo Chan Seong


Setiap roh yang datang menginap di Hotel Del Luna mempunyai cerita yang tersendiri di sebalik kematian mereka. Begitu juga dengan setiap kakitangan hotel. Di akhir cerita ni nanti Jang Man Wol akhirnya bebas daripada hukuman selama bertahun-tahun. Kalau korang tonton drama ni harapnya jangan pulak terpesong ye. Biasa la drama korea ni memang sinonim dengan cerita yang tak terjangkau dek akal macam ni. Anggap sahaja ianya sebagai hiburan. Dengar khabar akan ada sekuel selepas Hotel Del Luna tapi pemiliknya bukan lagi Jang Man Wol. Jeng jeng jeng. Harapnya best macam Hotel Del Luna. Akhir kata, Cikgu Faiz ucapkan selamat menonton.


*** gambar ehsan Google.




Yang menaip,

KDrama | Strong Girl Do Bong Soon | Strong Woman Do Bong Soon



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Isnin . 22 Julai 2019




Bersua kembali. Kali ni Cikgu Faiz tak sabar nak share satu lagi drama korea yang boleh dikatakan best giler. Lama dah tajuk ni ada dalam senarai watchlist Cikgu Faiz di VIU tapi tak tertengok sampai la drama ni mula ditayangkan di televisyen barulah Cikgu Faiz bersemangat nak tonton. Drama ini mempunyai 16 episod dan bergenre fantasi, aksi dan komedi romantik.


Drama berjudul Strong Girl Do Bong Soon atau Strong Woman Do Bong Soon ni boleh dikatakan heronya adalah perempuan di mana watak Do Bong Soon dilakonkan oleh Park Bo Young yang merupakan gadis super hero kerana mempunyai kekuatan luar biasa. Manakala heroin heroin pula dilakonkan oleh Park Hyung Sik memegang watak sebagai Ahn Min Hyuk dan Ji Soo memegang watak sebagai In Gook Doo



Park Bo Young sebagai Do Bong Soon


Strong Girl Do Bong Soon mengisahkan tentang seorang gadis bernama Do Bong Soon yang mempunyai kekuatan melebihi manusia biasa. Kekuatan luar biasa itu diwarisi daripada nenek moyangnya. Pada awalnya Do Bong Soon ingin menyembunyikan kekuatannya, tetapi disebabkan satu insiden, dia terpaksa menggunakan kuasa itu untuk membantu orang-orang dipersekitarannya daripada terus dibuli oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Insiden Do Bong Soon melawan gengster telah disaksikan oleh CEO syarikat permainan komputer iaitu Ahn Min Hyuk.



Park Hyung Sik sebagai Ahn Min Hyuk



Selepas kejadian itu, Ahn Min Hyuk menawarkan pekerjaan kepada Do Bong Soon iaitu menjadi bodyguard nya. Do Bong Soon sangat menyukai In Gook Doo iaitu rakannya sewaktu di sekolah tetapi Gook Doo telah mempunyai kekasih. Misteri bermula apabila beberapa orang gadis muda telah diculik. Pihak polis berusaha untuk mengesan penculik itu tetapi gagal.



Jo Soo sebagai In Gook Doo



Sehinggalah pada suatu malam Gyeong Shim (kawan baik Do Bong Soon) hampir-hampir diculik tetapi dapat diselamatkan oleh Do Bong Soon. Penculik itu berasa tercabar kerana dikalahkan oleh seorang gadis dan dia berazam untuk menangkap Do Bong Soon.


Macam mana? Best tak sinopsis dia? OST drama ni pon best best. Salah satu lagu Heartbeat. Memang tangkap cintan kalau dengar. Hihi. Selamat menonton. Sekian.


Yang menaip,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...