3
Orang Memberi Komen

Review Novel | Suamiku Encik Sotong - Syikin Zainal



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad . 24 Mei 2015


Bertemu kembali. Seperti yang dijanjikan kali ini Cikgu Faiz nak review novel yang juga diadaptasi ke drama di saluran Astro Ria. Novel 'Suamiku Encik Sotong' karya penulis Syikin Zainal.




Erica Sofea seorang gadis lincah dan ceria telah diwasiatkan untuk menerajui syarikat arwah nendanya iaitu syarikat Khaleeda Holding. Pada mulanya Erica begitu gembira kerana dapat mewarisi sebahagian daripada harta arwah nendanya itu. Akan tetapi untuk mewarisi syarikat tersebut Erica hendaklah berkahwin dengan Farish iaitu seorang lelaki lembut yang digelar 'sotong'. Erica cuba menolak tawaran tersebut akan tetapi Farish telah mencabar Erica untuk berkahwin dengannya. Erica yang panas hati serta merta menerima cabaran tersebut dan seluruh ahli keluarga mereka amat terkejut dengan keputusan Erica itu. Perkahwinan Erica dan Farish hendaklah bertahan selama tiga tahun untuk melayakkan Erica menerajui Khaleeda Holding.


Walaupun sudah berkahwin tetapi hubungan Erica dan Farish tidak seperti pasangan suami isteri yang lain. Mereka membawa haluan sendiri. Erica bertindak untuk merahsiakan hubungannya dengan Farish tetapi akhirnya mereka bertemu apabila Farish mula melanjutkan pelajaran di kolej yang sama dengan Erica. Di kolej, hubungan Erica dan Farish bertambah buruk apabila mereka seringkali bertengkar dan ini membuatkan kawan-kawan Erica berasa pelik.


Dalam pada itu, Farish mula mengenali seorang gadis yang bernama Dhia Adirra yang juga sahabatnya. Dalam diam Farish mula menyukai gadis itu. Erica Sofea pula mula dilamun cinta dengan sepupunya sendiri iaitu Tengku Izhan. Sehinggalah akhirnya Erica Sofea telah mengandungkan anak luar nikah hasil hubungannya bersama Izhan. Di saat Erica memerlukan sokongan Izhan, dia telah mengetahui sesuatu yang amat memeranjatkan. Tengku Izhan hanya berpura-pura mencintainya dan telah memerangkapnya supaya dia akan berkahwin dengan lelaki itu untuk merebut jawatan pengerusi Khaleeda Holding. Ini semua perancangan yang dilakukan oleh ibu saudaranya sendiri.


Akibat kecewa, Erica membuat keputusan untuk tinggal bersama suaminya Farish yang digelar sotong itu. Tengku Izhan yang tidak mengetahui hujung pangkal cerita gagal menemui Erica lagi. Manakala hubungan Farish dan Dhia Adirra semakin baik dan mereka merancang untuk bertunang. Belum pun sempat bertunang, hubungan antara Farish dan Erica telah diketahui oleh Dhia Adirra. Dhia Adirra hilang tanpa khabar berita. Farish berasa amat marah dengan tindakan Erica yang tidak mahu berterus terang pada Dhia Adirra.


Erica berasa bersalah kerana telah menyebabkan Farish kehilangan cintanya dan dia telah bertindak melarikan diri ke satu tempat yang tidak diketahui. Tengku Izhan pula semakin tertekan apabila ibunya mamaksanya berkahwin dengan Qareena. Sehinggalah Tengku Izhan beroleh kekuatan untuk berterus terang dan akhirnya dia dapat bersatu kembali bersama Erica Sofea, gadis yang dicintai. Farish pula telah bertindak untuk mencari Dhia Adirra dan dia kini telah berubah dan tidak lembut seperti dulu lagi. Pada mulanya hati Dhia Adirra begitu keras untuk menerima Farish akan tetapi dia tidak dapat menafikan dirinya sendiri bahawa dia sangat cintakan Farish. Akhirnya semua dapat disatukan dengan ikatan pernikahan. Tiada lagi dendam dan sifat tamak yang menguasai diri.





Baru mula membaca dah rasa best sangat novel ni tau. Sebelum tu Cikgu Faiz tertengok di kaca tv. Macam best je cerita ni. Lepas tu baru cari novel. Memang kelakar habis watak Farish tu yang lembut. Hihihi. Tak rugi beli. Memang best. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Tragedi Di KFC



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 23 Mei 2015


Cerita masa hari gaji Khamis baru-baru ni. Encik Suami ajak pergi pasaraya Giant sebab dia nak pergi beli buku. Abang Hakim dan Hannani pon ikut sekali. Sampai je Giant, abang Hakim mengadu lapar. Sejak kebelakangan ni abang Hakim cepat betul lapar padahal dekat sekolah dah makan. Pergi taska pon makan lagi. Huhu. Okey la tu sebab abang Hakim dah berselera nak makan. Kalau tak bukan main susah lagi nak makan. Boleh berperang jadinya nak bagi budak bujang tu makan. Huhu.



Okey, singgah KFC selepas Encik Suami selesai membeli buku. Kali ni Encik Suami belanja khas untuk birthday boy yang dah lepas. Hikhik. Cikgu Faiz rasa kenyang lagi jadinya memilih untuk 'tapau' snack plate aje. Makan di rumah baru selesa. Nanti tengah tengah makan Hannani mula la tak duduk diam. Lepas tu Encik Suami mesti suruh makan cepat cepat. Tu yang tak nak tu. Huhu. Sementara menunggu makanan sampai sempat jugak selfie anak beranak. Macam biasa la kan. Hihi.




Makanan sampai. Sorry takde gambar sebab semua dah excited nak makan. Huahuahua. Cikgu Faiz makan kentang goreng sama dengan Hannani. Encik Suami makan set dinner plate. Itu pon tak habis siap tapau sambung makan di rumah. Huhu. Abang Hakim pula memilih set nasi dan ayam goreng. Punya la syok makan tiba-tiba macam ada bau pulak. Ini mesti Hannani punya kerja ni. Dah agak dah. Hahaha. Nasib baik Cikgu Faiz tak makan jadinya boleh la pegang Hannani sementara menunggu dua orang hero tu makan. Hihi. 




Bila siap makan cepat-cepat balik sebab Hannani dah selesai 'membuang'. Huhu. Apa la Hannani ni. Suka sangat spoil bila dekat luar. Haha. Encik Suami siap cakap lepas ni tak nak bawak Hannani pergi jalan dah sebab mesti nak 'membuang'. Hihi. Hannani macam biasa tersengih-sengih je bila abah dia cakap macam tu. Huhu. Suka ye dapat mengenakan abah dia. Patut la sekejap je Hannani makan, rupa-rupanya ada agenda lain yang tersembunyi. Hihihi. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

2
Orang Memberi Komen

Topeng Buah Manggis



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Jumaat . 22 Mei 2015


Kali ini Cikgu Faiz nak kongsikan gambar-gambar anak murid yang begitu seronok sekali sebab dapat bawak balik topeng buah manggis. Huhu. Ini dua minggu lepas punya aktiviti. Heh, biasa la Cikgu Faiz memang suka up cerita yang dah basi ni. Huhu. Pada hari Jumaat kalau tak silap, pagi tu Cikgu Faiz dah jalankan aktiviti membuat topeng manggis ni.



Bukan main bersemangat lagi budak-budak ni melukis, mewarna dan menggunting gambar manggis tu. Huhuhu. Cikgu Faiz siap cakap lagi, siapa warna tak pekat dan tak rata cikgu tak nak tampal topeng dia dekat papan kenyataan. Huhuhu. Biasa la kadang-kadang budak ni nak cepat siap je. Bila dengar je cikgu dia cakap macam tu mula la masing-masing mewarna dengan tekun dan berhati-hati.




Ini merupakan topeng yang pertama murid-murid ni. Itu yang teruja sangat tu. Cikgu Faiz cuma tolong gunting bahagian mata dan menampal lidi di bahagian belakang topeng. Bab melukis, mewarna dan menggunting semua murid-murid yang buat. Cikgu Faiz mintak diorang lukis hidung, mulut dan kening. Bila semua dah siapkan topeng masing-masing, Cikgu Faiz suruh simpan dalam laci. Setiap murid akan diberikan laci masing-masing iaitu tempat untuk menyimpan buku dan hasil kerja mereka.


Seterusnya aktiviti pembelajaran diteruskan lagi. Heheh. Kali ni Cikgu Faiz siap cakap, siapa yang tulisan tak cantik dia tak boleh bawak balik topeng. Huhuhu. Biasa lah cikgu ni kena psiko sikit. Bila dengar je cikgu cakap macam tu masing-masing akan menulis dengan kemas dan berhati-hati. Huhuhu. Pendek kata, semua kerja pon kena kemas sebab nanti tak dapat bawak balik topeng buah manggis. Hahaha.




Tiba aktiviti yang terakhir sebelum kelas tamat. Siapa yang dah siap kerja boleh beratur dan boleh bawak balik topeng masing-masing. Yang belum siapkan kerja tu apa lagi, cepat-cepat la diorang siapkan. Hahaha. Psiko lagi cikgu. Aiii, dah macam-macam rupa topeng manggis dah. Mana satu nak pilih untuk ditampal di papan kenyataan ye? Akhirnya Cikgu Faiz memilih satu topeng murid yang memakai baju pink tu. Huhu. Itu je yang nampak menyerlah. Yang lain-lain tu masih boleh diperbaiki lagi. Semua pon cantik. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...