3
Orang Memberi Komen

Aktiviti Di Prasekolah 2016 | Itik 3D



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rabu. 21 September 2016


Ini adalah entri yang dah berkurun lama. Tak dapat nak up di blog sebab masalah celcom hari tu. Masa tu idea memang mencurah-curah tapi internet pulak buat hal. Ini merupakan aktiviti di kelas Prasekolah Cikgu Faiz. Pada hari tersebut murid-murid membuat aktiviti fizikal dan estetika. Jom kita tengok murid-murid ini membuat itik 3D.



Mula-mula sekali, murid dikehendaki mewarnakan gambar itik tu cantik-cantik. Boleh ikut warna yang telah dinyatakan pada lembaran kerja. Kalau nak senang, buat satu contoh gambar itik yang telah siap diwarnakan.





Bila dah siap warna, murid boleh menggunting gambar itik mengikut garisan luar gambar. Untuk mengelakkan daripada salah faham, Cikgu Faiz akan tunjuk cara bagaimana nak menggunting gambar itik tersebut. Biasa la murid-murid Prasekolah ni kan. Kadang tu ada yang tersilap gunting.





Bila kita dah tunjukkan cara bagaimana nak gunting gambar itik tu barulah mudah untuk murid menjalankan aktiviti.





Bila dah siap gunting, Cikgu Faiz akan bantu mencantumkan bahagian itik supaya ianya menjadi seperti gambar di atas. Nampak macam itik sedang berenang di kolam.





Senang je kan. Bukan boleh buat di sekolah aje malah di rumah pon sesuai sangat untuk mengisi masa lapang anak-anak. Di sini Cikgu Faiz kongsikan juga lembaran kerja itik comel ni. Rasanya tahun lepas pon Cikgu Faiz ada buat jugak entri pasal itik ni. Budak-budak memang suka sangat kalau buat aktiviti macam ni. Selamat mencuba !


p/s : sumber gambar lembaran kerja dari google.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

4
Orang Memberi Komen

Train To Busan | Sinopsis | Watak-Watak Korea VS Malaysia



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad . 18 September 2016





Dah tengok filem korea Train To Busan? Ianya berkisarkan tentang zombie dan sarat dengan mesej dan nilai-nilai murni. Ramai yang kata filem ni best dengan jalan cerita yang mendebarkan. Train To Busan mengisahkan tentang seorang budak perempuan yang terlalu ingin pergi ke Busan untuk bertemu dengan ibunya. Perjalanan ke Busan dengan menaiki keretapi serta ditemani oleh ayahnya telah membawa kepada satu episod yang menakutkan di mana secara tiba-tiba hampir kesemua penumpang di dalam keretapi tersebut bertukar menjadi zombie.


Rugi kalau tak tengok filem ni sebab ianya memang best sangat sebab hero dia handsome. Hahaha. Nak kata hero tu tak jugak sebab akhirnya hero tu jadi zombie jugak. Huhu. Hero sebenar dalam filem ni adalah budak perempuan tu dan juga wanita yang sarat mengandung. Kenapa Cikgu Faiz kata hero? Sebabnya hanya mereka berdua sahaja yang terselamat daripada menjadi zombie.


Kalaulah Train To Busan dilakonkan oleh pelakon-pelakon di Malaysia ni mesti gempak juga kan. Ini antara watak-watak utama yang sesuai dilakonkan oleh pelakon-pelakon di Malaysia. Cikgu Faiz jumpa ni di facebook. Kredit untuk saudara Nama Saya Fauze.



Watak bapak budak dilakonkan oleh Rosyam Nor. Boleh la.





Watak budak perempuan dilakonkan oleh Puteri Balkis. Boleh la.





Watak suami perempuan mengandung dilakonkan oleh Johan Raja Lawak. Ini tak boleh blah. Hahaha.





Watak perempuan mengandung dilakonkan oleh Rita Rudaini. Sesuai sangat.





Watak budak sekolah dilakonkan oleh Kila Fairy. Sesuai jugak.





Watak budak sekolah dilakonkan oleh Hazama. Okey la.





Watak paling jahat yang ada dalam keretapi dilakonkan oleh Dato Jalaludin Hasan. Memang sesuai sangat sangat. Hahaha.


Apa pula kata anda?


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Cara Tukar Nama Di Facebook



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 17 September 2016


Fuhhh..... akhirnya berjaya jugak Cikgu Faiz menukar nama di facebook. Pada mulanya Cikgu Faiz tak ambik port sangat bila ada yang dapat amaran dari facebook bahawasanya pengguna facebook perlu menukar nama samaran kepada nama penuh atau pun akaun facebook akan terus dipadam jika tidak berbuat demikian. Sebabnya sampai ke hari ini Cikgu Faiz masih tak dapat sebarang amaran dari facebook. Tapi bila Cikgu Faiz dapat tahu ada akaun facebook yang dah kena padam tanpa mendapat sebarang amaran, itu yang Cikgu Faiz terpanggil untuk terus menukar nama. Sebelum ini nama facebook Cikgu Faiz > Nurul Faiz Drifter. Sekarang ni dah diubah kepada > Nurul Faiz Jamaludin


Pada mulanya Cikgu Faiz nak tukar guna handphone je tapi cari-cari tak jumpa pulak. Jadi, jalan penyelesaiannya tukar guna laptop. Rasanya mesti ramai yang dah tahu cara-cara nak tukar nama di facebook kan. Tapi Cikgu Faiz nak kongsikan juga manalah tahu kot-kot ada yang terlupa. Hihi. Boleh ikut langkah-langkah yang Cikgu Faiz tunjukkan di bawah ni ye.



Rajah 1 : Dekat bahagian HOME tu korang klik butang yang bertanda no 1. Lepas tu klik pula di bahagian SETTINGS.





Rajah 2 : Akan keluar macam ni. Korang klik je EDIT yang ada di bahagian NAME.





Rajah 3 : Akan keluar seperti ini. Isi nama dan klik REVIEW CHANGE.





Rajah 4 : Bila dah keluar macam ni, korang pilih je pilihan nama yang korang nak. Lepas tu masukkan kata laluan facebook korang dan klik SAVE CHANGES.



Dah siap ! Boleh la view facebook dengan nama yang baru. Hihi. Moga bermanfaat. Sekian.



Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...