Lirik | Kassy - The Day I Dream (OST The Bride of Habaek)



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rabu . 03 Oktober 2018


Hai semua. Entri kali ni Cikgu Faiz nak share lagu best dari drama korea The Bride of Habaek. Lagu ni tak jemu didengar berkali-kali. Siapa yang dah pernah tonton drama ni mesti tahu lagu ni dan terbayang-bayang scene di antara Habaek dan Yoon So Ah. Hihi. Jom nyanyi.


Pelakon utama The Bride of Habaek. Dari kanan Nam Jo Hyuk (Habaek) dan Shin Se Kyung (Yoon So Ah)


Kassy - The Day I Dream

Geuttae geudae
Kkumkkudeon nal kkaeugo
Gureum dwie sumdeon haessarijyo
Oeropge geonildeon gonggandeuldo
Eoneusae eoduwojyeo
Geudaega tteonal ttae mada
Eoneusaenga pyeonhal su eopseo

I'll never fall in love again
Heuryeojil su eopsneun neoneun eodie
Meoreojideon jeo dari tteumyeon tonight
Buranhaejineun geolkka wae

Geurae neon wae
Geutttae geudae

Chagaun maeum siryeodo
Eoryeopge meogeumeun nunmurijyo
Oeropge geonildeon gilmogeseo
Oneuldo hemaeine
Geudaega tteooreul ttae mada
Eoneusaenga useul su eopsjyo

I'll never fall in love again
Heuryeojil su eopsneun neo neun eodie
Meoreojideon jeo dari tteumyeon tonight
Buranhaejineun geolkka wae

Geurae neon wae
Geuttae geudae




Baca sinopsis The Bride of Habaek >>> SINI


Yang menaip,

KDrama | What's Wrong with Secretary Kim?



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rabu . 26 September 2018




Anyonggg... Ini merupakan drama korea terbaru yang Cikgu Faiz dah tonton di VIU. Drama 16 episod ini diadaptasi dari novel dengan judul yang sama pada tahun 2013, kemudiannya muncul komik online pada tahun 2015. Drama ini bergenre kelakar, romantik. Dibarisi pelakon-pelakon hebat dan tak kering gusi dibuatnya. Mari berkenalan dahulu dengan para pelakon dan karakter masing-masing.




Park Seo Joon sebagai Lee Young Joon


Merupakan Naib Pengerusi dari Yumyung Group yang sangat mementingkan aura. Seorang yang sangat kacak, penuh dengan keyakinan diri tetapi sering perasan yang dirinya bagus. Memang bagus pon watak dia ni. Hahaha. Karakter :cool.




Park Min Young sebagai Kim Mi So


Seorang setiausaha yang mempunyai pengalaman bekerja selama 9 tahun bersama dengan Lee Young Joon. Karakter : ceria, rajin bekerja.




Lee Tae Hwan sebagai Lee Sung Yeon/Morpheus


Merupakan abang kepada Lee Young Joon. Beliau merupakan seorang penulis buku yang popular. Dia menyukai Kim Mi So. Karakter : mesra.




Kang Ki Young sebagai Park Yoo Sik


Seorang pengarah di Yumyung Group. Kawan baik juga penasihat kepada Lee Young Joon sekiranya mempunyai masalah.




Hwang Chan Sung sebagai Go Gui Nam


Salah seorang pekerja di Yumyung Group. Mempunyai rupa paras yang menarik, berpelajaran tinggi, sangat mementingkan kerja dan seorang yang berjimat cermat. Geli hati dengan watak dia ni.




Pyo Ye Jin sebagai Kim Ji A


Merupakan setiausaha baru yang akan menggantikan Kim Mi So. Dia belajar untuk menjadi profesional seperti Kim Mi So. Seorang yang lurus bendul.




Kang Hong Suk sebagai Yang Cheol


Merupakan ketua setiausaha merangkap pemandu peribadi Lee Young Joon.




Hwang Bo Ra sebagai Bong Se Ra


Merupakan salah seorang pekerja di Yumyung Group. Seorang yang ceria dan sangat mementingkan kecantikan. Mula jatuh cinta dengan pemandu peribadi bosnya dan berusaha sedaya upaya untuk merahsiakan hubungan mereka daripada diketahui rakan-rakan pejabat. Watak dia ni pon tak kering gusi.



WHAT'S WRONG WITH SECRETARY KIM?






Drama ini mengisahkan seorang lelaki yang mengetuai Yumyung Group iaitu Lee Young Joon. Beliau sangat mementingkan kesempurnaan dan aura. Mempunyai seorang setiausaha cantik yang cukup sempurna dan tangkas dalam menyelesaikan tugasan iaitu Kim Mi So. Setelah sembilan tahun berkhidmat dengan bosnya, Kim Mi So membuat keputusan untuk berhenti kerja. Ini membuatkan Lee Young Joon berasa susah hati dan dia sedaya upaya mencari jalan supaya setiausahanya itu membatalkan hasrat untuk berhenti kerja.


Lee Young Joon mempunyai seorang abang yang bernama Lee Sung Yeon atau lebih dikenali dengan nama Morpheus. Abangnya merupakan seorang penulis buku yang terkenal. Hubungan di antara Lee Young Joon dan abangnya tidak baik disebabkan satu insiden sewaktu mereka masih kecil. Disebabkan itu, mereka berdua kelihatan seperti orang asing.


Keadaan di pejabat Yumyung Group tidak lekang dengan sesi membawang di antara pekerja-pekerja mengenai bos mereka yang kacak itu. Kemunculan Kim Ji A, pekerja baru yang bakal menggantikan tempat Kim Mi So lebih membuatkan suasana bertambah ceria.


Kim Mi So bertemu dengan Lee Sung Yeon secara tidak sengaja. Lelaki itu mula tertarik dengan Kim Mi So. Rupa-rupanya Lee Sung Yeon adalah budak lelaki yang dicari-cari oleh Kim Mi So selama ini. Namun begitu, Kim Mi Soo tertanya-tanya mengapa dia tidak berasa apa-apa sedangkan lelaki itulah yang telah menyelamatkannya ketika diculik pada waktu mereka masih kecil.


Lee Young Joon mula dapat menghidu hubungan Kim Mi So dan abangnya. Dia berasa tidak tenang kerana di dalam diam dia mula menyukai setiausahanya itu. Kim Mi So mula menyiasat perkara sebenarnya yang terjadi sewaktu dia dan Lee Sung Yeon diculik.


Macam biasa la kan drama korea ni walaupun bergenre kelakar tapi mesti ada unsur-unsur misteri. Itu yang best pasal drama korea ni. Watak dia pula saling berkait-kait. Tetapi dalam drama ni hanya tiga watak utama je yang berkait. Drama ini boleh dikatakan agak baru juga dan rasanya masih belum ditayangkan di stesen televisyen tempatan. Astro tu tak tahu la sebab Cikgu Faiz takde astro. Huhuhu. Hantu-hantu drama korea dipersilakan menonton drama ini. Episod pertama je dah kelakar. Sesuai untuk anda yang stress. Okey, jumpa lagi.


Yang menaip,

KDrama | The Bride of Habaek


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad . 02 September 2018



Selamat Hari Merdeka dan Selamat Bercuti kepada semua pembaca. Sepatutnya entri ini diterbitkan pada bulan lepas tapi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan ianya baru dapat disiapkan hari ini. Minggu lepas Cikgu Faiz telah tamat menonton drama korea The Bride of Habaek. Macam biasa la Cikgu Faiz tonton di aplikasi VIU. Sebelum itu Cikgu Faiz ada menonton beberapa episod di NTV7 tapi banyak episod yang dah terlepas makanya Cikgu Faiz tonton semula di VIU. Kenapa kena tonton semula? Macam membazir data pulak kan. Sebabnya Cikgu Faiz nak fahamkan jalan cerita dia sebab agak complicated sikit. Hihi. Drama ni cuma ada 16 episod sahaja dan setiap episod sangatlah mendebarkan. Okey, mari kita berkenalan dahulu dengan para pelakon The Bride of Habaek.




Nam Jo Hyuk sebagai Habaek


Seorang dewa air yang bakal ditabal menjadi raja di Kerajaan Air. Habaek kehilangan kuasanya ketika turun ke dunia manusia untuk mencari batu suci. Kuasa Habaek hanya muncul ketika dia menyelamatkan Yoon So Ah. Karakter : tiada perasaan, hati kering.




Shin Se Kyung sebagai Yoon So Ah


Seorang doktor psikatari yang mempunyai masalah hutang yang banyak. Dia ditakdirkan untuk bertemu dengan Habaek lalu jatuh cinta dengan dewa air tersebut. Karakter : baik hati, sentiasa bersedih.




Lim Ju Hwan sebagai Shin Hoo Ye


Seorang separa dewa yang bertugas sebagai CEO di sebuah resort terkemuka. Dia bertemu dengan Yoon So Ah secara tidak sengaja lalu jatuh cinta dengan gadis tersebut. Shin Hoo Ye akhirnya mengetahui bahawa dia adalah dewa api. Karakter : baik, cool, gentleman.




Krystal Jung (Jung Soo Jung) sebagai Moo Ra / Hye Ra


Seorang dewi air yang telah hidup di dunia manusia bertahun lamanya. Di dunia manusia dia merupakan seorang selebriti hanya disebabkan wajahnya yang cantik. Moo Ra mencintai Habaek dan dia tidak sukakan Yoon So Ah. Karakter : sombong.




Gong Myung sebagai Bi Ryum / Ahn Bin


Seorang dewa angin yang pernah berkawan dengan Yoon So Ah. Dia tidak menyukai lelaki separa dewa (Shin Hoo Ye) dan sering menimbulkan masalah kepada lelaki tersebut. Karakter : sangat menyakitkan hati.



THE BRIDE OF HABAEK




The Bride of Habaek mengisahkan dewa air bernama Habaek yang datang ke dunia manusia untuk mencari batu suci. Sebaik tiba di dunia manusia, Habaek telah kehilangan kuasanya dan bertemu dengan Yoon So Ah buat pertama kali. Yoon So Ah tidak percaya bahawa Habaek adalah dewa sehinggalah Habaek menyelamatkannya beberapa kali dari ditimpa bahaya. Manakala Yoon So Ah merupakan seorang doktor psikatari yang mempunyai bebanan hutang yang banyak. Yoon So Ah ingin mencari bapanya yang hilang bertahun yang lalu. Kehilangan ayahnya menjadi misteri kerana hilang begitu sahaja. Yoon So Ah bertemu dengan Shin Hoo Ye secara tidak sengaja dan CEO itu yang banyak membantu Yoon So Ah dari segi kewangan. Dalam diam, Shin Hoo Ye mula menyukai Yoon So Ah. Yoon So Ah pula mula menyukai Habaek yang tiada perasaan tu. Huhuhu.





Habaek bertemu dengan Moo Ra yang merupakan seorang selebriti. Moo Ra adalah dewi air yang telah lama tinggal di dunia manusia. Habaek meminta batu suci daripada Moo Ra tetapi Moo Ra enggan memberikan batu suci tersebut. Moo Ra telah berpakat dengan Bi Ryum (dewa angin) untuk tidak memberikan batu suci kepada Habaek.





Habaek berasa cemburu melihat kemesraan di antara Yoon So Ah dan Shin Hoo Ye. Ketika bertentang mata dengan Shin Hoo Ye, Habaek telah mengetahui bahawa lelaki itu adalah separa dewa yang sering diceritakan. Shin Hoo Ye menafikan tuduhan itu tetapi akhirnya dia akur juga yang dia adalah separa dewa api. Shin Hoo Ye sangat dibenci oleh Bi Ryum. Bi Ryum sedaya upaya ingin menghapuskan Shin Hoo Ye tetapi tidak berjaya. Apakah kesudahan drama ini agaknya? Menonton drama ini memerlukan kesabaran yang sangat tinggi kerana jalan cerita dia agak perlahan dan boleh membuatkan anda mengantuk dan tertidur. Hahaha. Tapi di setiap penghujung episod biasanya akan membuatkan penonton tertanya-tanya dan terus ingin menonton episod yang seterusnya. Sebab itulah Cikgu Faiz berjaya juga menonton drama ni sehingga tamat. Kuikuikui. Kebiasaannya drama korea ni wataknya saling berkait, sama juga dengan drama ni. Di penghujung cerita, anda akan dapat mengetahui misteri di sebalik kehilangan ayah Yoon So Ah secara tiba-tiba itu.


Lagu OST drama ni pon Cikgu Faiz layan. Hihihi. Ada la dua tiga lagu yang best. Nanti Cikgu Faiz share ye. Setakat ini sahaja sinopsis drama korea kita. Nak tahu kesudahan kena la tonton sendiri baru dapat feel. Hihihi. Jumpa lagi.


Yang menaip,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...