4
Orang Memberi Komen

Jalan-Jalan Di IOI City Mall



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Jumaat . 28 November 2014


Petang semalam Cikgu Faiz dan Encik Suami berkesempatan membawa anak-anak berjalan ke pusat membeli belah yang baru dibuka. IOI City Mall, itulah namanya. Lokasinya betul betul di tepi jalan besar. Kiranya kalau dari Puchong boleh keluar ikut susur ke IOI Resort. Untuk maklumat lanjut lokasinya sila google. Hehe.


Masa baru sampai tu orang macam tak berapa ramai tapi bila dah masuk berjalan ke dalam boleh tahan jugak ramainya. Terdetik hati bertanya dengan Encik Suami, "diorang ni tak kerja ke?". Huhuhu. Ceh, mentang-mentang la Cikgu Faiz cuti. Hihihi. Jangan marah.



Anak bujang sorang ni dah tak sabar nak pergi jalan. Tengah sibuk butangkan baju dia. Huhuhu.


Okey.... mula-mula sampai mesti la nak isi perut dulu kan. Abang Hakim request nak makan KFC tapi abahnya nak makan benda lain. Jadinya nak tak nak kena la ikut selera anak. Huhuhu. Perut dah kenyang barulah boleh window shopping. Jumlah makan di KFC tak ingat berapa tapi di bawah RM50.




Nak tahu tak punya la ramai orang sampaikan sos KFC pon habis. Adoi. Sos la pembangkit selera bila makan KFC. Maaf, tiada gambar KFC tersebut. Sila bayangkan sendiri okey. Hehe.




Selesai mengisi perut, misi terus bermula. Jalan-jalan dulu dan ternampak kiosk yang menjual popcorn. Encik Suami pon apa lagi, terus pow Cikgu Faiz dua pek popcorn perisa caramel dan butterscotch. Rasanya memang sedap. Dua pek tu RM20. Maaf, lagi satu pek tiada dalam gambar kerana dah selamat masuk dalam perut. Huhuhu




Sambung berjalan semula. Ternampak pulak air pancut tu. Keluar la kejap ambik angin sambil bergambar. Mihmih. Abaikan orang yang tak berkenaan dalam gambar tu. Hihi. 




Sambung berjalan lagi. Sambil tu Encik Suami cakap dekat mall tu ada ice skating. Punya la berjalan dari tingkat ke tingkat tak jugak jumpa. Boling ada la. Biar betul Encik Suami ni, penat dah berjalan ni sampai hujung bangunan demi ice skating dia tu. Huhu. Sekali dah jumpa..... alamak !! Syoknya kalau dapat main tapi apakan daya abang Hakim kecik lagi. Ajak karang tak pasal-pasal meraung kat situ. Huhu. Abang Hakim tu penakut sikit. Encik Suami pulak jaga Hannani. Nak tak nak Cikgu Faiz terpaksa menahan keinginan tersebut. Orang pon ramai jugak masa tu. Takpe, lain kali boleh datang lagi.




Dah puas melihat luncur ais kembali menyambung misi cuci cuci mata. Dapat la beli selipar baru, kasut Hannani dan tudung glitter. Selipar tu harganya RM10, kasut baby RM25 dan tudung RM20.




Sebenarnya misi utama ke sini sebab nak cari seluar untuk Hannani. Tapi kan bila masuk je kedai pakaian budak, fuhhh.... harganya memang boleh tahan sangat. Sehelai seluar je dan RM50 ke atas, Fuhhh.... sehelai seluar je tu. Bukan jeans ye. Memang tak dinafikan kebanyakan kedai yang ada di situ branded sangat. Jenama bukan calang-calang. Nasib baik la Cikgu Faiz ni bukan jenis yang pakai branded mahal-mahal camni. Huhu. Ha.... lepas tu jumpa satu kedai yang menjual underware kanak-kanak. Ada pulak legging skirt tu tengok harga RM18. ++. Okey la kan. Try beli sehelai dulu sebab saiz ni untuk 3 tahun tapi nampak macam kecik je. Yang setahun punya takde. Lepas tu dapat la beli 3 helai underware abang Hakim yang ada gambar spiderman. Huhu. Harga 3 helai RM17.++




Sebelum balik singgah di kedai roti lavender dulu. Tak tahu nak beli roti apa jadi ini je la yang Cikgu Faiz ambik. Ada empat jenis. Salah satunya ada kuih dorayaki doraemon. Harga kesemuanya RM11.10.




Penat sangat berjalan hari ini. Untuk abang Hakim Cikgu Faiz dan Encik Suami belikan mainan pilihan dia. Ikutkan hati memang tak nak beli mainan tapi dia dah nampak tu yang terpaksa beli. Kalau tak jenuh pulak nak memujuk. Harga mainan RM39.90. Sebelum balik tu singgah beli ice blended buah-buahan. Beli satu kongsi bertiga. Hihi. Harganya RM10 sebab terus jadi ahli nanti bila beli lagi boleh dapat diskaun. Mihmih.


Selesai juga misi berjalan semalam. Anak-anak pon dah tidur sebab keletihan berjalan. Cikgu Faiz pon dah mengantuk semula ni. Jumpa lagi di entri seterusnya. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

2
Orang Memberi Komen

Masa Untuk Merehatkan Minda



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 22 November 2014


Akhirnya tiba juga masa yang sangat dinantikan iaitu cuti sekolah. Lega sangat sesi pdp bagi tahun 2014 ini telah selesai. Namun begitu, Cikgu tak terus bercuti ye. Masa cuti ni la nak buat persiapan sebelum menjelangnya tahun hadapan pula. Yang syoknya buat kerja takde la tergesa-gesa seperti waktu bekerja. Hehe. Cikgu Faiz kena settle kan beberapa perkara dalam masa terdekat ni seperti buku-buku, baju dan lain-lain yang berkaitan dengan murid-murid baru nanti.


Masa cuti ni dapat la luangkan masa dengan anak-anak. Mesti mereka rasa gembira sebab bonda sentiasa ada di depan mata. Huhu. Saksikanlah wajah-wajah yang akan memeriahkan waktu cuti sekolah Cikgu Faiz ni...



Abang dan adik. Hannani semakin membesar. Lasaknya bukan main lagi.



Ini gambar masa dekat Johor. Kampung atok Hannani.



Hannani suka tengok muka sendiri. Hehe. Perasan comel la tu.



Suka sangat gigit kain.



Hannani main sorang-sorang. Tak peduli pon abang dekat belakang tu.



Abang sedang membaca buku. Yeye je baca padahal tengok gambar je. Huhuhu.



Masa ni suka sangat cium Hannani sebab ada bau masam masam. Hihi.


p/s : manfaatkan cuti dengan sebaik mungkin.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Majlis Graduasi Prasekolah 2014



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rabu . 19 November 2014


Semalam telah berlangsungnya Majlis Graduasi Prasekolah 2014. Dengan berakhirnya majlis ini maka tamatlah sudah pembelajaran murid-murid prasekolah pada tahun ini. Seramai 50 orang murid prasekolah telah mendapat sijil tamat prasekolah. Bukan main seronok lagi dapat naik pentas sebab nak ambil sijil. Hihi. Dua kali berlatih naik pentas supaya murid-murid ini tidak tersilap dan tahu di mana kedudukan mereka ketika naik ke pentas nanti. Jom layan gambar-gambar di sekitar majlis tersebut.





Sedang menunggu giliran untuk mengambil sijil. Budak-budak ni memang tak boleh tunggu lama sebab ada je halnya, topi tercabut la, nak pergi tandas la, pendek kata macam-macam la. Huhu. Perkara biasa setiap tahun.





Giliran masih panjang, jadi isi masa dengan selfie dulu. Hihi. Sekurang-kurangnya mereka tidak bosan. Tema pakaian cikgu dan murid-murid sama iaitu warna ungu. Sedondon gitu. Sehati sejiwa.





Masa ni dah siap ambil sijil. Bergambar di dalam kelas pulak. Tahun depan takde dah nak belajar dekat kelas prasekolah ni. Huhu.




Seronoknya dapat pakai jubah dan topi konvo ni. Murid-murid lain tak pakai pon, kami je yang dapat pakai. Hihi. Itulah istimewanya kelas Prasekolah. Nak tunggu graduate yang betul-betul kena tunggu lama lagi. InsyaAllah kamu semua akan berpakaian begini lagi satu hari nanti.





Selfie lagi. Lepas ni cikgu akan rindukan kenakalan kamu semua. Huhu. Selamat menempuh alam baru persekolahan pada tahun hadapan.





Selepas ibu bapa mengambil anak masing-masing maka ini sajalah yang tinggal. Apa lagi cikgu pon ajak selfie lagi. Huhuhu.





Selepas semuanya pulang, cikgu mengambil kesempatan untuk selfie sorang-sorang. Huhu. Pendek kata hari tu adalah hari selfie sahaja. Ngeee.... Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Hannani Dah Setahun !



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Jumaat . 14 November 2014


Tanggal 10 November 2014 baru ni genab la usia baby girl Cikgu Faiz setahun. Dah besar dah anak dara sorang tu. Sekejap je masa berjalan tup tup dah setahun. Dah boleh dapat adik tu. Uppsss.... adik? Hihi. Kena selesaikan urusan PJJ dulu baru boleh fikir pasal adik Hannani. Heee....





Bukan main suka lagi ye bila ambik gambar. Saje la tu nak tayang 6 batang gigi yang comel tu. Rambut pon dah panjang tak lama lagi boleh la buat tocang. Hihihi. Lepas sehari daripada tarikh hari lahir Hannani Cikgu Faiz bawak dia pergi klinik untuk suntikan setahun. Kali ni kena suntik dekat bahu kanan pulak. Macam biasa la Hannani akan menjerit bila kena inject. Hihi. Tapi sekejap aje. Bila jarum dah keluar dia terus diam. Kali ni suntikan 3 serangkai kalau tak silap.






Ini gambar sebelum kena inject. Suka sangat dapat selfie dengan bonda. Abang Faqih dengan abah tunggu di luar klinik sebab takut nak tengok Hannani kena inject. Huhu. Nasib baik la lepas tu Hannani tak demam. Biasanya baby akan demam lepas kena inject.






Tapi hari ni Hannani tak sihat. Pengasuh kat taska cakap dua kali Hannani muntah. Lepas tu masa nak bawa balik pon muntah lagi terus kami ke klinik. Masa dekat klinik pon muntah tapi kali ni yang keluar kahak. Hannani memang mudah dapat batuk sebab dia suka mengutip. Kalau dekat rumah tu entah berapa kali Cikgu Faiz dok sapu lantai sebab takut Hannani mengutip. Hannani ni memang kuat sangat mengutip tau tak macam abang dia masa baby dulu. Huhu.


Semoga baby girl Cikgu Faiz ni cepat sihat dan kembali aktif seperti sediakala. Hari ni abang Faqih takde geng bergaduh sebab Hannani tak sihat. Huhu. Harap anda semua pon akan turut mendoakan Hannani supaya cepat sembuh. Risau bila anak tak sihat.


Ketika entri ini ditaip, Hannani sudah tidur setelah muntah :(


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

8
Orang Memberi Komen

Giveaway Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk Di Mialiana.com


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Khamis . 13 November 2014



Sekitar 2 juta orang dilaporkan meninggal akibat malaria setiap tahun. Sebab utamanya adalah peningkatan jumlah nyamuk akibat pemanasan global dan kemusnahan alam semula jadi. Pembiakan nyamuk semakin meningkat dan jangka hayat nyamuk semakin panjang disebabkan keadaan persekitaran semakin kondusif untuk hidup. Dengan kes-kes denggi semakin meningkat di negara ini, ia adalah penting untuk melindungi diri dan anak anda daripada nyamuk aedes. Untuk tidak terus merosakkan alam semulajadi melalui penggunaan pelbagai jenis racun serangga dengan kandungan bahan kimia di samping mengekalkan keberkesanannya menghalau gigitan nyamuk, satu produk baru Bugslock - gelang penghalau nyamuk yang inovatif telah dihasilkan di Korea dan kini boleh didapati di Malaysia dan boleh dibeli secara talian (online) di << SINI >>.

Syarikat X Cube Enterprise adalah sebuah syarikat yang diberi kuasa oleh Syarikat Bugslock di Korea Selatan untuk mengedar Bugslock - gelang penghalau nyamuk di Malaysia. Bugslock yang dijual oleh syarikat X Cube Enterprise adalah 100% original yang diimport dari Korea Selatan. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web www.malaysiabugslock.com

Bugslock - gelang penghalau nyamuk menghalau nyamuk dengan aroma semula jadi 100% citronella oil (serai wangi). Ia adalah produk yang kreatif dan dalam bentuk gelang, yang menghalang nyamuk dari menghampiri dengan memakai di atas pergelangan tangan atau pergelangan kaki, Bugslock akan memancarkan aroma yang membuatkan serangga tidak boleh tahan dengan baunya. Rekabentuknya yang kecil dan mudah dibawa ke mana-mana danboleh digunakan pada bila-bila masa. Selain itu, ia adalah produk yang selamat, dan boleh juga digunakan oleh semua peringkat umur termasuk bayi kerana diperbuat daripada bahan-bahan bukan toksik.

Bahan-Bahan :-
  1. 100% semulajadi penting termasuk minyak lavender, dan lain-lain (30%)
  2. Lengai (70%)
  3. Berat Bersih (3g)

Jangka Masa Penggunaan :-
Bugslock boleh digunakan untuk masa terkumpul sehingga 240 jam, bukan 10 hari. Contohnya jika anda menggunakannya selama 10 jam, selepas 1 bulan, ia masih mempunyai baki 230 jam. Sila simpan kembali ke dalam pek asal selepas anda menggunakannya.

Bugslock boleh digunakan semasa :-
  • Berkebun
  • Makan angin
  • Aktiviti luar untuk ibu bapa dengan anak-anak
  • Sukan luar (outdoor) seperti memancing, mendaki, perkhemahan dan lain-lain
  • Aktiviti luar yang tidak melibatkan air

Di mana boleh dipakai :-
  • pergelangan kaki (dicadangkan untuk bayi)
  • pergelangan tangan
  • kerusi bayi

Ujian keselamatan bahan Bugslock - Gelang Penghalau Nyamuk


Perhatian :-
Berhati-hati dengan produk tiruan Bugslock - gelang penghalau nyamuk yang dijual di pasaran. Walaupun harganya adalah lebih murah, tetapi ia tidak mendatangkan berkesan, malah berbahaya bagi anak anda kerana ia mungkin mengandungi bahan kimia. Manakala Bugslock - gelang penghalau nyamuk yang tulen mempunyai sijil oleh Korea Environment & Merchandise Testing Institute bagi membuktikan bahawa ianya tidak berbahaya dan telah didaftarkan di bawah  Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat.




Elakkan nyamuk mendekati bayi dan diri anda !
Elakkan Demam Denggi !
Mengandungi bahan semulajadi dan tiada risiko bahan kimia pada bayi anda.



WhatsApp & Line : 016 4858235



Sila nyatakan sebab anda perlukan Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk :

Antara sebab-sebab saya nak sangat Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk ni adalah kerana saya nak bagi anak saya pakai. Nyamuk banyak sangat dan anak saya sangat mudah digigit nyamuk. Mungkin sebab darah manis kot. Huhu. Risau juga kan sekarang ni masalah denggi semakin berleluasa jadi elok sangat la ada gelang ni. Sebab lain saya perlukan bugslock ni ialah saya pon ingin mencuba dan mengetahui keberkesanan gelang ni. Kalau berkesan nanti boleh la promote dekat kawan-kawan yang ada anak kecik tu. Hihi.



Giveaway Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 11 hingga 14 November 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Malaysia Bugslock - Syarikat X Cube Enterprise dalam mencari 30 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

6
Orang Memberi Komen

CPUV | Dutch Lady Friso Baby's



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Jumaat . 07 November 2014


Diam tak diam dah hari Jumaat. Cepat betul masa berlalu ada lagi dua minggu aje hari persekolahan dan dua minggu juga untuk selesaikan semua tugasan untuk tahun 2014 ini. Macam lipas kudung dibuatnya sekejap ke sana, sekejap ke sini. Huhu. Nasib baik ada ephyra dapat mengekalkan tenaga dan memberi kecerdasan badan. Heee.... promote kejap. Jangan marah.





Nampaknya Cikgu Faiz dapat CPUV lagi. Rezeki di saat dugaan yang melanda diri ini. Dapat dua CPUV yang sama datangnya dari Dutch Lady Friso Baby's. Ada 12 CPUV yang sedang berlegar-legar di blog ini. Terima kasih yang tak terhingga kepada Nuffnang, pengiklan dan para pengunjung blog Cikgu Faiz ni. Tak lupa juga kepada mereka yang sudi komen entri dan klik apa-apa yang patut di sini. Maaf sekiranya Cikgu Faiz tidak membalas kunjungan anda. Itu tidak bermakna Cikgu Faiz sombong cuma kekangan masa dan keadaan yang tidak mengizinkan. InsyaAllah cuti sekolah nanti Cikgu Faiz akan kembali aktif. Terima kasih di atas sokongan anda.


Comelnya dia ..... ---> TENGOK SINI


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

8
Orang Memberi Komen

G.A Daisy Shawl by Tea&Coffee's Lover



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 01 November 2014



Klik banner untuk join ^^


P/s : Hari ni last day. Jom join mana tahu rezeki dapat daisy shawl yang cantik ni.


Giler punya selfie ni --> TENGOK


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...