0
Orang Memberi Komen

Mari Belajar Bahasa Jepun : Part 2



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Selasa . 04 April 2017


Susulan dari episod pertama Mari Belajar Bahasa Jepun. Maaf la ye Cikgu Faiz cuma dapat kongsikan sedikit sahaja perkataan-perkataan asas dalam bahasa Jepun. Hari ni baru ada kesempatan lagi nak menambah ilmu yang Cikgu Faiz dapat. Mana lagi kalau bukan dari EPSA. Okey, jom sambung pelajaran kita...





APOLOGISING

Sumimasen
I'm sorry  / Excuse me

Shitsurei-shimashita
I'm sorry (a more formal way to saying 'sorry')



MAKING REQUEST AND OFFERS

Onegai-shimasu
Please / Could you do me a favour (used when making a request)

Doozo
Please / Here you are (used when making an offer to someone)



ASKING HOW SOMEONE IS

Shibaraku desu ne
It has been a while since we last met

O-genki desu ka
How are you?

Hai, okagesama de
Fine, thank you

Hai, genki desu
Yes, i'm fine



SELF INTRODUCTION

Hajimemashite. Watashi wa Ali desu
How do you do? I'm Ali

Mareeshia kara desu
I'm from Malaysia

Doozo yoroshiku
Nice to meet you


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Review : Power Rangers The Movie



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Isnin . 03 April 2017


Sabtu lepas Cikgu Faiz berkesempatan membawa anak-anak dan suami menonton filem Power Rangers di GSC IOI Mall Puchong. Hari Jumaat petang dah beli tiket siap-siap sebab kalau beli on the spot mesti ramai punya. Al maklum la filem baru kan lebih-lebih lagi Power Rangers ni bukan sahaja diminati oleh kanak-kanak bahkan orang dewasa jugak. Hahaha. Cikgu Faiz pon minat jugak Power Rangers ni. Dulu-dulu memang selalu je tengok bila waktu petang. Siap berangan nak jadi Power Rangers warna pink. Huhu.




Filem Power Rangers ni boleh dikatakan segar jugak sebabnya costume yang dipakai memang lain daripada yang bersiri dan nampak lebih canggih. Bilangan Power Rangers tetap sama seperti mula-mula Power Rangers ini dikenali iaitu seramai 5 orang. Ada merah, biru, hitam, merah jambu dan kuning. Okey, jom baca sedikit sinopsis berkaitan cerita Power Rangers ni. Penceritaan ini adalah berdasarkan apa yang Cikgu Faiz faham la ye. Biasa la baru pertama kali tengok kan. Hihi.


POWER RANGERS THE MOVIE




Mengisahkan 5 sekawan iaitu Jason, Billy, Zack, Kimberly dan Trini yang bertemu secara tidak sengaja dan ditakdirkan mereka adalah adiwira yang dikenali sebagai Power Rangers untuk menyelamatkan Angel Grove. Pertemuan yang tak disangka itu telah menemukan mereka berlima dengan batu kristal yang berwarna merah, biru, hitam, merah jambu dan kuning. Sejak dari itu, mereka berlima dengan secara tiba-tiba mempunyai kuasa yang luar biasa. Tidak berpuas hati dengan apa yang menimpa, mereka membuat keputusan untuk ke lombong itu semula bagi mencari sebarang petunjuk berkenaan dengan kejadian tersebut sehinggalah mereka berada di suatu tempat yang sangat asing. Di situ, mereka bertemu dengan Alpha 5 iaitu robot yang menjaga tempat tersebut. Alpha 5 memperkenalkan mereka kepada Zordon yang pernah menjadi rangers pada suatu ketika dahulu.


Menurut Zordon, planet bumi akan dimusnahkan oleh Rita yang ingin mendapatkan kristal kuasa. Rita telah kehilangan kuasanya dan telah berusaha untuk mencari emas demi mengembalikan semula tenaga dan kuasanya. Sementara itu, Jason, Billy, Zack, Kimberly dan Trini berusaha untuk bertukar menjadi Power Rangers tetapi tidak berhasil. Pelbagai usaha telah dibuat namun mereka masih tidak berjaya untuk bertukar. Manakala Rita pula semakin kuat dan semakin hampir dengan misinya.


Suatu malam, Rita telah menyerang salah seorang daripada mereka. Mereka berlima membuat keputusan untuk bersemuka dengan Rita tetapi malangnya kuasa Rita telah menjadi kuat dan salah seorang daripada mereka telah dibunuh. Pada masa inilah mereka mulai sedar sebab kenapa mereka tidak dapat bertukar menjadi Power Rangers. 




Nak tahu kesudahannya? Kena la tengok sendiri. Huhu. Tak surprise la kalau dah tahu jalan cerita. Hihi. Apa pun Cikgu Faiz puas hati la dapat tengok cerita Power Rangers ni. Haha. Sebab mengimbas kembali cerita dekat tv tu. Huhu. Watak-watak pon tetap sama je. Setiap watak mempunyai karektor yang berbeza. Rasanya watak Billy yang banyak menceriakan suasana ketika penonton sedang fokus dan serius dengan jalan cerita. Di sini Cikgu Faiz memohon maaf sekiranya ada kesilapan dalam sinopsis di atas. Selamat menonton.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Lirik : Dirgahayu Nyanyian Faizal Tahir dan Dato' Siti Nurhaliza



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 01 April 2017


Bersua lagi. Kali ni Cikgu Faiz nak kongsikan lirik lagu yang menjadi siulan anak muda masa kini yang tengah trending la jugak. Lagu dari drama astro, Lara Aishah. Rasanya mesti ramai peminat drama bersiri ni kan? Kalau lagu nyanyian Dato' Siti Nurhaliza ni confirm akan meletup punya lebih-lebih lagi jika berduet dengan artis seperti Faizal Tahir. Memang bertambah umpphhh... Okey... Cikgu Faiz tak nak membebel panjang lagi. Di bawah ini lirik lagu Dirgahayu. Korang nyanyi la ye. Tata.




Dirgahayu

Adakah ini kali yang pertama
Adakah ini kali yang terakhir
Mungkin waktu tak mengizinkan kita
Mungkin jalan ceritanya berbeza
Ouhhh huwooo
Satu hari pasti nanti
Ku akan memahami
Namun cinta tak akan mati

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku

Andai takdir kita bertemu lagi
(Ku berdoa selalu)
Masihkah akan kau kenang kembali
(Takkan pernah ku lepas)
Satu hari pasti nanti
Ku akan memahami
Namun cinta tak akan mati

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku

Tidak pernahku persoalkan takdirNya
Dan ku percaya cintakan mengatasi
Semuanya

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku
Cinta dirgahayu
Dirgahayu
Cinta dirgahayu

Nota :: Pencipta lagu Dirgahayu adalah Faizal Tahir, Mike Chan dan Ezra Kong.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...