Percutian Singkat Ke Cameron Highlands



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 29 April 2017


Minggu lepas Cikgu Faiz berjalan-jalan di Cameron Highlands. Ini merupakan percutian yang tak dirancang langsung. Hari Sabtu tu Encik Suami ada aktiviti lawatan bersama anak-anak muridnya. Petang tu lepas dia balik baru Cikgu Faiz menyatakan hasrat untuk pergi bercuti. Hihihi. Tapi masa tu Encik Suami macam tak berapa nak setuju. Angguk tak, geleng pon tak. Dia terkejut bila Cikgu Faiz kata hari Ahad baru nak gerak ke Cameron. Lepas tu Cikgu Faiz mengingatkan dia bahawasanya hari Isnin tu cuti. Hihihi. Malam tu jugak Cikgu Faiz mengemas beg macam confirm sangat nak pergi. Hahahah. Pagi Ahad tu pulak pukul 4.30 pagi dah bangun wei. Semangat tak semangat la. Yang sebenarnya si Hannani tu bangun nak susu jadi alang-alang dah bangun tu terus tak tido la jawabnya.


Pagi tu sebelum gerak sempat jugak la membasuh kain baju, sidai kain, masak nasi goreng dan mengemas apa-apa yang patut. Semua dah settle tinggal anak-anak je belum bangun. Kami bertolak lebih kurang pukul 10 pagi. Agak lewat jugak sebenarnya. Tapi takpe. Yang penting berjaya jugak sampai ke Cameron Highlands petang tu. Lebih kurang pukul dua lebih baru check in. Kami menginap di chalet Agro Highlands. Pengusaha dia orang melayu. 1 malam RM195. Oleh kerana takut tak dapat bilik, jadinya Cikgu Faiz terus grab chalet tu. Itu pon cari masa tengah dalam perjalanan naik ke Cameron. Memang cari nahas betul la sebab last minit baru sibuk nak cari bilik. Dah la hujung minggu. Buatnya semua tempat penginapan penuh macam mana? Huhuhu. Tapi itulah, rezeki kan. Oh ya, Cikgu Faiz jumpa iklan chalet tu dekat facebook.



Inilah chalet Agro Highlands yang terletak di Brinchang. Chaletnya berada di dalam kebun strawberi. Dekat atas tu semua pokok strawberi. Hari Ahad tu belum mula jalan-jalan lagi sebab kesuntukan masa. Kami pergi makan malam dan cuci mata di pasar malam je.




Pagi Isnin, cuti sempena Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong. Masa ni semua dah bangun, tinggal budak ini sahaja yang masih tidur. Nampak sedap sangat tido tu. Chalet ni tiada aircond tapi sangat nyaman. Keluar bilik memang sejuk. Cuma ada nyamuk je. Lepas ni kalau datang sini wajib bawa semburan ubat nyamuk.




Kami sempat melawat kebun strawberi di chalet ni. Di sini, tak boleh petik strawberi sendiri ye. Cikgu Faiz dapat jugak beli 2 pek strawberi. 1 pek RM5.





Okey, jom jalan ! Destinasi pertama kami ke Big Red Strawberry Farm yang tak berapa jauh dari chalet tempat Cikgu Faiz menginap. Dekat Cameron Highlands ni ada banyak lagi kebun strawberi. Big Red Strawberry Farm ini adalah salah satunya. Jom naik.




Sebelum masuk dalam kita posing dulu.




Okey, jom kita petik strawberi. Setengah kilo RM25. Kena pandai bajet ye. Cikgu Faiz terlebih RM3. Hihi. Tapi puas hati sebab dapat petik sendiri. Masa petik tu Cikgu Faiz masuk dengan Faqih je sebab Encik Suami jaga Hannani. Al maklum la Hannani tu tak boleh duduk diam.




Abang Faqih pertama kali datang sini begitu jugak bondanya. Hahaha. Buah strawberi memang kegemaran Faqih. Bondanya pon suka jugak. Hihi. Masa di sini, Cikgu Faiz cuma beli strawberi yang dipetik tu (RM28), strawberi kering (RM10) dan salad (2 pek RM5).




Sementara itu, apa yang dua beranak itu buat? Encik Suami melayan Hannani main benda ni rupanya. Hihi. Takpe la. Yang penting dia diam.




Buat muka comel. Suka sangat la tu.




Geram betul la tengok budak ni.



Okey, selesai dengan buah strawberi. Kami ke sini pulak melawat ladang teh. 






Dekat sini dah sah-sah la beli teh kan. Kesemua teh yang Cikgu Faiz beli RM31.40.



Okey, masa untuk bertolak pulang. Kami cuma sempat melawat 2 tempat ini sahaja. Itu pon dah memadai. Yang penting anak-anak seronok. Masa dalam perjalanan pulang tu sempat jugak la beli petai seikat RM10 je tapi banyak. Huhuhu. Bajet percutian Cikgu Faiz sekeluarga ke Cameron Highlands untuk 2 hari 1 malam ni lebih kurang RM6++. Setakat ini sahaja laporan Cikgu Faiz. Sekian.


Yang menaip,

1 comment:

luqman zakaria said...

Dah lama tak pergi cameron highland. huhu..segar2 strawberry..bestnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...