7
Orang Memberi Komen

Aktiviti Di Prasekolah 2016 | Itik 3D



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rabu. 21 September 2016


Ini adalah entri yang dah berkurun lama. Tak dapat nak up di blog sebab masalah celcom hari tu. Masa tu idea memang mencurah-curah tapi internet pulak buat hal. Ini merupakan aktiviti di kelas Prasekolah Cikgu Faiz. Pada hari tersebut murid-murid membuat aktiviti fizikal dan estetika. Jom kita tengok murid-murid ini membuat itik 3D.



Mula-mula sekali, murid dikehendaki mewarnakan gambar itik tu cantik-cantik. Boleh ikut warna yang telah dinyatakan pada lembaran kerja. Kalau nak senang, buat satu contoh gambar itik yang telah siap diwarnakan.





Bila dah siap warna, murid boleh menggunting gambar itik mengikut garisan luar gambar. Untuk mengelakkan daripada salah faham, Cikgu Faiz akan tunjuk cara bagaimana nak menggunting gambar itik tersebut. Biasa la murid-murid Prasekolah ni kan. Kadang tu ada yang tersilap gunting.





Bila kita dah tunjukkan cara bagaimana nak gunting gambar itik tu barulah mudah untuk murid menjalankan aktiviti.





Bila dah siap gunting, Cikgu Faiz akan bantu mencantumkan bahagian itik supaya ianya menjadi seperti gambar di atas. Nampak macam itik sedang berenang di kolam.





Senang je kan. Bukan boleh buat di sekolah aje malah di rumah pon sesuai sangat untuk mengisi masa lapang anak-anak. Di sini Cikgu Faiz kongsikan juga lembaran kerja itik comel ni. Rasanya tahun lepas pon Cikgu Faiz ada buat jugak entri pasal itik ni. Budak-budak memang suka sangat kalau buat aktiviti macam ni. Selamat mencuba !


p/s : sumber gambar lembaran kerja dari google.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

4
Orang Memberi Komen

Train To Busan | Sinopsis | Watak-Watak Korea VS Malaysia



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad . 18 September 2016





Dah tengok filem korea Train To Busan? Ianya berkisarkan tentang zombie dan sarat dengan mesej dan nilai-nilai murni. Ramai yang kata filem ni best dengan jalan cerita yang mendebarkan. Train To Busan mengisahkan tentang seorang budak perempuan yang terlalu ingin pergi ke Busan untuk bertemu dengan ibunya. Perjalanan ke Busan dengan menaiki keretapi serta ditemani oleh ayahnya telah membawa kepada satu episod yang menakutkan di mana secara tiba-tiba hampir kesemua penumpang di dalam keretapi tersebut bertukar menjadi zombie.


Rugi kalau tak tengok filem ni sebab ianya memang best sangat sebab hero dia handsome. Hahaha. Nak kata hero tu tak jugak sebab akhirnya hero tu jadi zombie jugak. Huhu. Hero sebenar dalam filem ni adalah budak perempuan tu dan juga wanita yang sarat mengandung. Kenapa Cikgu Faiz kata hero? Sebabnya hanya mereka berdua sahaja yang terselamat daripada menjadi zombie.


Kalaulah Train To Busan dilakonkan oleh pelakon-pelakon di Malaysia ni mesti gempak juga kan. Ini antara watak-watak utama yang sesuai dilakonkan oleh pelakon-pelakon di Malaysia. Cikgu Faiz jumpa ni di facebook. Kredit untuk saudara Nama Saya Fauze.



Watak bapak budak dilakonkan oleh Rosyam Nor. Boleh la.





Watak budak perempuan dilakonkan oleh Puteri Balkis. Boleh la.





Watak suami perempuan mengandung dilakonkan oleh Johan Raja Lawak. Ini tak boleh blah. Hahaha.





Watak perempuan mengandung dilakonkan oleh Rita Rudaini. Sesuai sangat.





Watak budak sekolah dilakonkan oleh Kila Fairy. Sesuai jugak.





Watak budak sekolah dilakonkan oleh Hazama. Okey la.





Watak paling jahat yang ada dalam keretapi dilakonkan oleh Dato Jalaludin Hasan. Memang sesuai sangat sangat. Hahaha.


Apa pula kata anda?


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Cara Tukar Nama Di Facebook



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 17 September 2016


Fuhhh..... akhirnya berjaya jugak Cikgu Faiz menukar nama di facebook. Pada mulanya Cikgu Faiz tak ambik port sangat bila ada yang dapat amaran dari facebook bahawasanya pengguna facebook perlu menukar nama samaran kepada nama penuh atau pun akaun facebook akan terus dipadam jika tidak berbuat demikian. Sebabnya sampai ke hari ini Cikgu Faiz masih tak dapat sebarang amaran dari facebook. Tapi bila Cikgu Faiz dapat tahu ada akaun facebook yang dah kena padam tanpa mendapat sebarang amaran, itu yang Cikgu Faiz terpanggil untuk terus menukar nama. Sebelum ini nama facebook Cikgu Faiz > Nurul Faiz Drifter. Sekarang ni dah diubah kepada > Nurul Faiz Jamaludin


Pada mulanya Cikgu Faiz nak tukar guna handphone je tapi cari-cari tak jumpa pulak. Jadi, jalan penyelesaiannya tukar guna laptop. Rasanya mesti ramai yang dah tahu cara-cara nak tukar nama di facebook kan. Tapi Cikgu Faiz nak kongsikan juga manalah tahu kot-kot ada yang terlupa. Hihi. Boleh ikut langkah-langkah yang Cikgu Faiz tunjukkan di bawah ni ye.



Rajah 1 : Dekat bahagian HOME tu korang klik butang yang bertanda no 1. Lepas tu klik pula di bahagian SETTINGS.





Rajah 2 : Akan keluar macam ni. Korang klik je EDIT yang ada di bahagian NAME.





Rajah 3 : Akan keluar seperti ini. Isi nama dan klik REVIEW CHANGE.





Rajah 4 : Bila dah keluar macam ni, korang pilih je pilihan nama yang korang nak. Lepas tu masukkan kata laluan facebook korang dan klik SAVE CHANGES.



Dah siap ! Boleh la view facebook dengan nama yang baru. Hihi. Moga bermanfaat. Sekian.



Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

0
Orang Memberi Komen

Bila Cuaca Panas, Apa Yang Cikgu Faiz Buat?



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 17 September 2016


Panas betul rasanya hari ni. Berbahang je. Cuaca panas ni duduk rumah je la siapkan kerja-kerja sekolah. Cuti dah nak habis. Lepas ni akan kembali sibuk seperti biasa.




Kononnya bawa balik sepuluh buah buku ni untuk disiapkan tapi malangnya baru dua buah buku siap. Huhu. Inilah antara rutin cikgu masa cuti sekolah. Siapa yang cakap cikgu banyak cuti tu memang tak dinafikan la cuti sekolah memang banyak pada pandangan mata kasar tapi apa yang tersirat di sebalik cuti sekolah tu mungkin tak semua yang tahu. Contohnya seperti inilah kan. Apa pun cikgu tak pernah merungut sebab ianya dah menjadi sebahagian daripada tuntutan kerja. Bekerja kerana Allah dan demi membantu anak bangsa sendiri mudah-mudahan mendapat keberkatan dariNya. In Sha Allah.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Semester Baru PJJ Di UPSI



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Jumaat . 16 September 2016


Selamat Hari Malaysia buat semua warganegara Malaysia ! Alhamdulillah dengan limpah kurnia dan izin dariNya Cikgu Faiz masih lagi berjuang demi menggenggam segulung ijazah dalam jurusan Pendidikan Awal Kanak-Kanak. Belajar secara jarak jauh (PJJ) ini bukanlah mudah. Ianya sangat mencabar terutamanya bagi mereka yang telah mendirikan rumah tangga dan mempunyai anak serta dalam masa yang sama turut bekerja. Ianya merupakan satu pengalaman yang pasti akan diingati dan dirindui apabila tamat belajar nanti.




Sekarang ni Cikgu Faiz telah berada di semester 10. Kalau diikutkan sekarang ni Cikgu Faiz dah tamat pengajian dan akan konvo bersama rakan-rakan seperjuangan yang masuk bersama-sama dengan Cikgu Faiz empat tahun yang lalu. Apa pun, ada hikmah disebalik apa yang Cikgu Faiz lalui. Melihat status rakan-rakan yang gembira kerana akan graduate beberapa hari lagi membuatkan Cikgu Faiz lebih bersemangat dan tak sabar-sabar untuk menamatkan pengajian. Semoga Cikgu Faiz diberi kekuatan.




Inilah subjek pada semester 10 di UPSI. Ada enam subjek kesemuanya. Memang mencabar sangat diakhir semester ini. Hujung bulan 12 dah mula exam. Sekarang dah bulan 9. Macam lipas kudung la Cikgu Faiz nanti. Silap-silap ada yang tak tido malam. Hihi. Diharapkan juga abang Hakim dan Hannani akan memberikan kerjasama kepada bonda. Bila dah mula sibuk dengan tugasan dan forum mungkin anak-anak akan kurang diberi perhatian. Sabar la nak.... Lepas bonda habis exam bulan satu nanti boleh la tumpukan perhatian pada anak-anak pula sebab dah cuti semester kan. Buat masa sekarang ni bermanja la dengan abah dulu ye. Huhuhu. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

4
Orang Memberi Komen

Setelah Sekian Lama Tak Dapat CPUV. Akhirnya ....



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rabu . 14 September 2016


Lamanya Cikgu Faiz tak dapat CPUV dari Nuffnang. Sebab blog tak konsisten tu yang susah nak melekat tapi baru-baru ni Cikgu Faiz ada dapat dua ketul CPUV. Bukan main seronok lagi sebab dah lama sangat tak dapat CPUV kan. Earning kali ni agak lambat sikit nak naik. Takpe la. Jom tengok CPUV apa yang Cikgu Faiz dapat ni.





Ini dia CPUV terbaru yang sedang menari-nari di blog Ding Dang. Scotts DHA Gummies PR Launch. Sekali terus dapat dua ketul. Lama dah dapatnya ni Cikgu Faiz baru perasan. Kalau korang lihat, CPUV terakhir sebelum ni ialah Volkswagen Tactical Sales. Lama tu bulan Mei. Nak dekat tiga bulan kot tak dapat CPUV. Huhuhu. Apa pun terima kasih kepada Nuffnang dan Scotts !


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

0
Orang Memberi Komen

"Nani Nak Makan Kek La Bonda"



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Selasa . 13 September 2016


Masih dalam mood raya walaupun hanya duduk di rumah. Sehari selepas Cikgu Faiz sampai di kampung, keesokan harinya pagi-pagi lagi Hannani dah mintak nak makan kek. Cikgu Faiz pon jawab la takde kek. Kalau nak sekejap lagi kita pergi beli kek. Hannani ni kita tak boleh nak cakap tidak, kalau dia nak tu mesti nak jugak. Huhu. Puas Cikgu Faiz cakap takde kek dia tetap nak jugak. Mulalah bonda rasa nak marah je ni. Lepas tu Encik Suami menyampuk, "kek tu kuih apam la tu". Laa....... kuih apam rupanya. Kek pula yang dipanggil. Huhuhu. 




Tengok la tu bukan main suka dapat makan 'kek'. Kuih apam tu pemberian daripada parent anak murid Encik Suami. Sambil tunggu Hannani makan 'kek', Cikgu Faiz pon membancuh sepaket ephyra. Bila Hannani nampak je Cikgu Faiz minum dia cakap, "jangan habiskan.....". Huhu. Nak menyelit jugak la tu.




Habis sebiji apam terus minum ephyra. Tinggalkan sikit pon takpe janji dapat minum. Hihi. Kadang-kadang tu dia buat tak tau aje. Kadang-kadang tu nak menyelit jugak. Ikut mood dia la.




Dah minum ephyra, mintak lagi sebiji apam. Suka betul nampaknya dengan kuih apam kembang ni. Memang patut pon Hannani suka sebab rupa kuih apam tu menarik sangat warnanya. Biasa la budak-budak kan memang suka warna warni macam tu. Habis makan dua biji apam baru la senyap. Takde dah nak mintak 'kek'. Hihihi.


P/S : Cikgu Faiz memang ada jual ephyra tu. Kalau nak tahu lebih lanjut tentang ephyra boleh whatsapp Cikgu Faiz di 012-9771902. WeChat dah lama berkubur.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

5
Orang Memberi Komen

Selamat Hari Raya Aidiladha



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Isnin . 12 September 2016


Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha buat semua umat Islam. Agaknya mesti semua tengah sibuk melapah daging kan. Yang tak dapat pulang ke kampung tu jangan bersedih ye. Raya Haji tahun ni giliran pulang ke kampung Cikgu Faiz pula. Raya Puasa hari tu dah balik kampung Encik Suami. Hihi. Gilir-gilir baru adil dan saksama.




Cikgu Faiz bertolak pulang ke kampung pada hari Sabtu. Kononnya tak nak balik hari Jumaat sebab nak elak kesesakan tapi rasanya hari Sabtu pon banyak kereta jugak. Huhu. Walaupun dari Puchong nak ke Bentong tapi rasanya perjalanan macam nak ke Kelantan aje. Hihi.




Duduk lama-lama dalam kereta pon bosan jugak. Dah la radio pon tak berbunyi. Jadinya kerja Cikgu Faiz hanya selfie dan ambik gambar apa-apa yang patut. Contohnya seperti gambar di atas. Lepas je sampai simpang Bukit Tinggi, kami ikut jalan dalam. Barulah rasa licin je perjalanan. Suasana pon sejuk dan nyaman je. Cikgu Faiz sampai di kampung lebih kurang jam 5, ++ petang. Bertolak pula pada jam 1.++ petang. Okey lah.... Cikgu Faiz nak pergi makan rendang dan nasi himpit. Lapar pulak perut ni. Hihihi. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

0
Orang Memberi Komen

Tertekan Dengan Celcom



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad . 11 September 2016


Pada entri yang lepas, Cikgu Faiz ada mengatakan ingin kembali konsisten di dalam penulisan di blog. Akan tetapi ada saja dugaan bila Cikgu Faiz ingin merealisasikan kenyataan itu. Beberapa hari lepas Cikgu Faiz update entri tu >BOLEH BACA DI SINI< dengan secara tiba-tiba sahaja internet yang Cikgu Faiz guna selama ini tidak dapat digunakan. Ceritanya macam ni...


Al kisahnya satu hari tu Cikgu Faiz online macam biasa. Untuk pengetahuan semua, Cikgu Faiz melanggan internet dari celcom. Jadinya Cikgu Faiz guna broadband la. Tengah syok layan facebook tiba-tiba sahaja talian internet terputus. Ingatkan sekejap aje sebabnya di kawasan rumah Cikgu Faiz ni internet memang kejap okey kejap laju kejap terputus kejap bersambung. Huhu. Yang peliknya internet tu dah connect tapi bila nak guna je tak boleh. Dia jadi limited. Geram dan sakit hati memang tak payah nak cakap la. Memang sakit hati sebab masa tu ada banyak kerja yang nak dibereskan. Huh. Cikgu Faiz fikir mungkin kuota dah habis sebab sebelum tu Cikgu Faiz banyak download drama di youtube. Hihi. Tapi bila fikir balik, kalau pun kuota dah habis biasanya masih boleh guna lagi internet tu tapi lambat la. Masalahnya sekarang ni, facebook pon tak boleh nak buka. Geram geram.


Beberapa hari lepas tu Cikgu Faiz pergi ke centre celcom. Tanya staff celcom di situ akan masalah yang Cikgu Faiz hadapi dia kata cuba call 1111. Nombor 1111 tu hanya boleh call dari nombor celcom sahaja. Haish... tak sama line pulak. Cikgu Faiz guna maxis. Cari nombor telefon dari email yang celcom selalu bagi bil tu ada. 1 300 berapa entah. Nak tahu apa dia cakap? NOMBOR YANG ANDA DAIL TIADA DALAM PERKHIDMATAN. Fuhhh.... menyirap habis masa tu.


Beberapa hari lepas tu jugak, Cikgu Faiz pergi lagi ke cawangan celcom tapi kali ni di IOI Mall. Staff tu dah cuba gunakan sim internet Cikgu Faiz tu. Ehh... boleh pulak. Staff tu bagitau mungkin modem yang problem atau pon coverage yang bermasalah. Dengan pantasnya selepas itu Cikgu Faiz gigih mencari modem baru dengan dibantu oleh Encik Suami. Hasilnya dapat la modem tanpa WIFI ni. Inilah satu-satunya modem termurah yang Cikgu Faiz jumpa. Malas nak beli yang mahal sebab takut bukan modem yang bermasalah.





Beberapa hari selepas itu masih tak dapat gunakan internet. Maknanya bukan modem yang bermasalah ni. Cikgu Faiz baru terfikir nak google nombor telefon celcom. Hah.. baru jumpa. Nombornya dah lupa pula. Telefon dua tiga kali baru dapat bercakap dengan customer service. Cikgu Faiz pon ceritalah masalah yang dihadapi. Hmmm.... operator tu cakap di kawasan Cikgu Faiz tu memang tengah ada masalah coverage. Katanya celcom tengah updrade coverage di kawasan tu. Masalahnya kenapa lama sangat nak dekat dua minggu kot. Dah la tak bagitau pon akan ada masalah internet. Cuba bagitau kan senang. Takde la pengguna tertanya-tanya dan rasa nak marah. Kalau maxis dan altel yang Cikgu Faiz guna ni rajin jugak SMS mengatakan akan ada gangguan internet. Ini langsung takde apa-apa peringatan. Tu yang angin tu. Kalau bil tu cepat je nak hantar. Eiiii.... Lepas tu Cikgu Faiz google lagi cara nak semak baki kuota. Jumpa pon ! Cepat-cepat semak baki. Banyak lagi tu ada 20gb. Tapi kecewa sebab tak boleh nak guna. Heh.


Hari Jumaat baru ni bersamaan dengan 9 September 2016 baru la dapat guna internet. Itu pon dah tengah malam baru elok. Syukur la. Cikgu Faiz baru terfikir nak beli simkad lain untuk broadband ni sebab banyak benda nak buat. Hal kerja dan hal PJJ Cikgu Faiz ni. Harapnya lepas celcom dah updrade coverage ni jangan la line internet macam dulu lagi ye. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

2
Orang Memberi Komen

Siapa Boleh Selesaikan Masalah CF Ni?



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Selasa . 16 Ogos 2016


Semoga semua sihat hendaknya. Cikgu Faiz ada satu kemusykilan yang ingin ditanyakan kepada pembaca-pembaca sekalian. Kenapa ye Cikgu Faiz nak boleh nak follow blog lain? Bila klik butang FOLLOW tu dia akan keluar seperti di bawah.





Adoi... Stress la Cikgu Faiz macam ni. Baru nak aktif balik dah tak boleh nak follow pulak. Apa masalahnya eh? Kot kot ada yang pernah mengalami situasi yang sama macam ni. Minta maaf kepada mereka yang dah follow blog Cikgu Faiz ni. Buat masa sekarang Cikgu Faiz masih tak dapat nak follow anda semua. Apa pun, teruskan menyokong blog ini ye. Hihihi. Ampun maaf dipinta. Sekian.


Yang melaporkan,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

2
Orang Memberi Komen

Kunjungan Dari JPAM Dan Tetamu Istimewa



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Isnin . 15 Ogos 2016


Salam bulan kemerdekaan untuk semua. Okey la. Kali ni Cikgu Faiz nak cerita satu aktiviti di prasekolah sehari sebelum Lawatan Sambil Belajar ke Sunway Wild Life. Aktiviti ni memang gempak giler. Nak kata aktiviti tu tak sangat la tapi ianya lebih kepada pemerhatian. Sesuai untuk mata pelajaran sains. Dah bersedia nak tengok sampai habis? Jom...

v

v

v

v

v



Inilah dia tetamu yang datang ke prasekolah pada 02 Ogos 2016 bersamaan dengan hari Selasa. Dua ekor ular sawa dari JPAM.





Anak ular sawa. Tengok mulut dia dah kena salotape.




Abang-abang JPAM memberi peluang kepada murid-murid untuk menyentuh ular sawa. Cikgu Faiz memang tak sanggup la. Yang ni pon mulut dah kena salotape.





Masa ekor ular sawa ni cecah je lantai, apa lagi menjerit-jerit budak-budak ni. Kecoh sekejap dibuatnya. Cikgu pon takut sebenarnya. Huhu.





Masa ni murid-murid dah beranjak ke belakang. Takut punya pasal. Dua orang dekat tepi tu steady je.





Ada jugak la yang berani nak pegang ular sawa tu. Nasib baik abang JPAM tu pandai mengawal keadaan. Hihihi.





Siap berposing lagi dengan ular. Cikgu hanya mampu merakamkan gambar. Nak selfie pon tak berani dah.





Sebenarnya kedatangan abang JPAM bersama ular-ular ini adalah bersempena dengan Minggu Pendidikan Khas. Oleh kerana murid-murid prasekolah ni tidak bersama menyaksikannya di Dewan Terbuka, makanya penyelaras program membawa tetamu ini berkunjung ke prasekolah. Okey la, lepas ni Cikgu Faiz nak delete gambar-gambar ini di laptop dan handphone. Seram.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

19
Orang Memberi Komen

Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad . 14 Ogos 2016




KLIK BANNER


Hadiah-Hadiah Giveaway:


Pertama - Tunai RM60
Kedua - Tunai RM40
Ketiga - Tunai RM30
Keempat hingga Kesepuluh - Top Up Bernilai RM10


Giveaway ini akan berlangsung dari 13 Ogos - 22 September 2016. Senarai pemenang akan diumumkan pada 23 September 2016, pada jam 8 pagi.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

2
Orang Memberi Komen

Lawatan Sambil Belajar 2016 | Sunway Wild Life, Sunway Lagoon.



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ahad . 14 Ogos 2016


Minggu lepas pada hari Rabu bersamaan dengan 03 Ogos 2016 telah diadakan lawatan sambil belajar bersama murid-murid Prasekolah sesi 2016. Pada tahun ini, Cikgu Faiz dan rakan telah memilih Sunway Wild Life sebagai destinasi untuk berjalan-jalan bersama anak murid. Beberapa hari sebelum lawatan murid-murid Cikgu Faiz ni asyik tanya, "cikgu, esok ke pergi lawatan?" , "cikgu, bila kita nak pergi lawatan?". Hai la budak-budak.... Tak sabar betul ye. Kemain excited nak berjalan kan. Huhu.



Tengok la tu. Suka sangat nampaknya murid-murid ni. Bukan apa. Diorang ni sebenarnya teruja nak naik bas. Hihihi. Seawal jam 7.00 pagi dah ada yang tunggu cikgu di sekolah.



Sebelum jam 8.30 pagi, bas pon sampai.



Suasana di dalam bas. Nampak je macam biasa tapi dalam hati tu dah melompat-lompat keriangan.







Sebelum jam 10.00 pagi dah sampai. Takde la jauh sangat dari Puchong nak ke Sunway ni. Oleh kerana tempat ini masih belum dibuka, jadinya kami semua berehat dulu dan makan-makan apa yang patut. Sambil tu apa lagi.... Ambik gambar la kan. Hihi.



Eh eh... tiga orang budak yang dekat depan tu bukan anak murid Cikgu Faiz ye. Mereka pon tengah tunggu nak masuk tu.




Cikgu Faiz kalau tak selfie memang tak sah. Oh ya, Sunway Wild Life ni ada dalam Sunway Lagoon tapi yang rombongan kami pergi ni cuma melawat haiwan-haiwan sahaja ye.




Selfie lagi. Lama betul nak tunggu. Semua dah tak sabar nak berjumpa dengan haiwan-haiwan liar termasuklah cikgu. Huhu.








Yeah.... akhirnya masa yang ditunggu tiba juga. Sebelum masuk, kami dipersembahkan dengan persembahan selamat datang oleh penari-penari daripada staff di sini. Takde gambar la pulak.




Bergambar dengan maskot dan penari-penari tadi. Pejam mata je la tengok pakaian dia. Huhuhu.




Ini antara haiwan-haiwan yang ada di sini. 





Tak baik tau membelakangkan tetamu. Ramai peminat ni ha...






Selfie dulu sementara murid-murid melihat haiwan-haiwan. Oh ya, rombongan kami ini diiringi oleh seorang staff yang bernama Nadia. Beliaulah yang bertanggungjawab membawa rombongan kami terutamanya murid-murid melihat satu persatu haiwan-haiwan yang ada. Kiranya cikgu cuma jadi pemantau sahaja la sebab Nadia ni akan memberi penerangan tentang haiwan yang dilihat. Bagus kan.



Nak tahu tak kenapa burung flamingo ni ada yang berwarna merah jambu? Sebabnya burung flamingo ni suka makan ikan sebab itulah warnanya boleh jadi merah jambu sikit. Cikgu Faiz pon baru tau. Hihihi.



Bergambar dengan maskot lagi. Tadi warna pink, yang ni warna biru pulak. Sekali lagi pejam mata. Huhu.




Berehat sebentar.



Tahu tak burung kakak tua yang bulunya berwarna terang dan cantik itu adalah burung jantan? Manakala burung yang berwarna kurang menarik itu adalah burung betina. Hihi. Cikgu Faiz baru je tau. Macam tu rupanya dunia burung ye.



Selfie sebentar bersama lenovo.





Melawat kandang arnab pula. Laju je arnab-arnab ni makan.






Tahukah anda lagi bahawa tikus adalah sama spesis dengan arnab? (sorry, tiada gambar tikus). Cumanya, arnab boleh dimakan dan tikus tidak boleh dimakan oleh manusia.



Muka tak penat langsung.




Aktiviti ala-ala 'Longkang Fishing' macam yang ada di Farm In The City Seri Kembangan tu. Murid-murid menangkap ikan.




Tangkap jangan tak tangkap ye. Hahaha. Bersemangat sungguh cikgu tengok. Hihihi.




Semua dah tak peduli bila cikgunya selfie sebab sibuk sangat menangkap ikan.




Banyak ke dapat ikan tu? Hihihi.








Penat tangkap ikan. Kita naik tram la pulak ye. Cuci cuci mata melihat keindahan alam semulajadi di sini (yang seksi pon ada. huhuhu).




Muka penat nampak gayanya tapi seronok sangat.



Kasi can dekat cikgu nak selfie pulak la. Rasa nak terjun je. Jernih betul air kolam ni.








Okey... Sebelum balik, kak Nadia bawa murid-murid ni bermain di Merry Go Land. Jadi la dapat main kuda pusing kan. Semua happy.




Berehat sebentar sebelum keluar. Ada yang nak ke tandas.







Penat berjalan. Masa untuk mengisi perut yang dah berkeroncong. Destinasi terakhir sebelum pulang adalah KFC ! Akhirnya tamat sudah sesi lawatan sambil belajar kali ni. Ada banyak lagi haiwan yang Cikgu Faiz tak dapat nak ambil gambarnya. Murid-murid juga berpeluang untuk menyentuh ular dan iguana. Yang baca entri ni pon mesti penat kan sebab banyak gambar. Hihihi. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...