12
Orang Memberi Komen

Tutorial : Cara Zip File Dalam Satu Folder

Assalamualaikum.


Malam ni Cikgu Faiz terpanggil untuk membuat tutorial berkaitan dengan program Pendidikan Jarak Jauh iaitu subjek Teknologi Maklumat Sekolah Rendah. Cikgu Faiz baru je selesai submit assignment ni tadi. Malas dah nak simpan nanti mula la internet buat hal. 


Masa menghadiri kelas pada Sabtu lepas, ada yang bertanya macam mana kita nak zip kan file. Tapi masa tu Cikgu Faiz memang tak pandai langsung sebab tak pernah buat. Huhu. Jadi bila dah berjaya submit tu rasa lega sangat dan Cikgu Faiz ingin berkongsi dengan rakan-rakan PJJ cara untuk membuatnya. Tapi ini hanya cara untuk zip sahaja. Terima kasih kepada Rabizah kerana sudi mengajar tadi. Hehe.


Jom ikut langkah demi langkah...




Buat satu folder dekat desktop yang berkaitan dengan powerpoint cikgu. Macam Cikgu Faiz dalam satu folder tu ada powerpoint, video dan microsoft word. Jadinya ada tiga benda. Tengok gambar di atas. Klik gambar untuk lebih jelas.




Inilah file yang ada dalam folder tadi.




Lepas tu cikgu klik edit > select all > klik kanan > send to > compressed (zipped folder)




Lepas tu automatik akan jadi macam sebelah anak panah tu. Siap. Cuba cikgu klik file yang telah dizip tu tengok ada tak semua benda dalam tu. Kalau ada dah menjadi la tu :)




Lepas tu macam biasa cikgu kena upload dulu dekat siswa. Yang paling penting cikgu mesti upload file yang telah dizip tadi ye. Pastikan file tersebut diupload sebagai 'presentation' dan bukan 'document'.


Selamat menghantar tugasan !!




With love..,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Comments
12 Comments

12 orang comel dah komen:

etuza said...

asalam cg faiz...nice blog ya

CikNana said...

okey cikgu..terima kasih..:)

Kayna said...

Wah.. bagusnyer. tenkiu.

PinkUmmi said...

nice sharing tq

siti masayu said...

bagus bagus saya suka

siti masayu said...

bagus bagus saya suka

Cikgu Ma said...

ok gak ada tutorial pasal ni...tq ^_^

kitatauke said...

kena bgtau gak..kene install dl winzip@winrar..kang tak leh zipped @ unzipped..:)

Nurul Faiz said...

@kitatauke
thanks :)

Anonymous said...

Syukran...
Sangat membantu.
Allah sahaja yang dapat membalasnya. Amin!

cikgu leeya said...

Tqqq...

Unknown said...

Sangat membantu tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...