Pertama Kali Kena Tipu Secara Online



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 07 Mac 2015





Pagi-pagi lagi dah bikin panas !! Rasa macam nak sumpah seranah je. Huh ! Korang sedia maklum kan yang Cikgu Faiz ni peminat tudung Aidijuma tu. Beberapa minggu lepas keluar design sempena CNY. Cikgu Faiz post la gambar tudung tu dekat satu group whatsapp Aidijuma ni. Lepas tu ada sorang hamba Allah tu post gambar CS AIDIJUMA yang ada gambar tudung tu. Konon nak bagitau yang dia ada kat CS la kan tengah nak memborong tudung tu. Cikgu Faiz nak kirim la kan. Dia pon setuju dan bagi harga semua. Siap tanya lagi nak tambah tudung lain tak. Huh ! Dah bayar harga untuk dua helai tudung siap postage dan upah. Ok settle. Lepas cuti CNY baru pos. Okey tak kisah sebab paham pejabat pos memang tengah pack sebab nak raya cina kan.


Lepas raya cina tu hari Isnin tak silap dia bagi no tracking pos laju siap gambar slip lagi. Okey, percaya bulat-bulat. Tunggu esok lusa tak jugak sampai tudung. Cikgu Faiz check dekat internet no tracking tu NOT FOUND. Bagitau hamba Allah tu dia terkejut beruk pulak. Dia cakap hari Isnin ni nak check dekat poslaju, hari tu tak dapat check sebab kononnya dia nak pergi memborong AIDIJUMA lagi. Penipu. Dalam hati Cikgu Faiz takkan poslaju boleh jadi macam ni. Sebelum ni tak pernah lagi kalau pos barang takde maklumat dalam sistem. Cikgu Faiz syak dia memang tak pos barang tu. Huh ! Menyirap lagi. Dia kata nak pulangkan duit dan bila dah settle dia akan bagitau. Hari Khamis tak jugak masuk duit. Cikgu Faiz whatsapp tanya bila nak pulangkan duit. Alasan dia tengah kerja. Check lagi takde masuk pon. Huh ! Esoknya hari Jumaat Cikgu Faiz tanya lagi. Alasan, anak demam tak boleh tinggal. Cikgu Faiz dah bengang tahap nak mengamuk dah. Sebab apa? Malam tadi baru dia transfer tapi kurang RM3. Cikgu Faiz bagitau RM3 tu sedekah je la padahal hati memang nak marah sangat tu. Dia siap cakap nak pulang balik baki tu. Cikgu Faiz menolak sebab dah geram sangat rasanya dengan penipu tu. Ada je helah dia. Yang bengangnya tu ada pulak maybank2u. Sebelum ni alasan memang tak munasabah langsung. Takkan la tak boleh nak transfer online untuk 5 minit kan. Memang tak masuk akal. Pulak tu nak tunggu Cikgu Faiz desak baru la nak bagi. Memang melampau la. Dah la masa Cikgu Faiz dan setuju nak beli tu dia siap suruh bayar hari tu jugak sebelum pukul 2 petang konon nak buat modal. Boleh jalan la dengan modal tu. Penipu. Duit aku cepat je kau nak. Suruh pulang balik macam-macam alasan kau bagi. Lepas ni memang Cikgu Faiz dah serik nak kirim-kirim dekat orang ni. Lebih rela pergi CS atau beli dekat website AIDIJUMA je. Hari tu memang tak dapat pergi CS tu yang terpaksa kirim tu. Website pulak cepat sangat kehabisan stok.


Semua yang terjadi ni memang satu pengajaran untuk Cikgu Faiz. Cikgu Faiz dah block siap-siap nombor si penipu tu. Dah kau nak sangat menipu kan. Sekian laporan tak puas hati Cikgu Faiz untuk hari ini.

Untuk peminat bola sepak sahaja --> SINI


Yang menaip,

4 comments:

trah zain said...

haish,,, tipu je keje dia, sabar je la kan akak...

mama ila said...

alahai..sabar yer CF...memang selalu ade org yg suka ambil kesempatan cenggitu

Harith Iskandar said...

biasa lah, sy sndri pun selalu kena mcm tu, tp yg peliknya yg selalu buat pun kwn2 sendiri juga, bkn org lain pun.so lps jadi mcm tu terus senyap dah dorang n larikan diri dgn wit2 sekali...hurm :/

Fatin Diana said...

ada online banking pun takbole tinggal anak tu kejap? bukan giler alasan tak munasabah langsung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...