0
Orang Memberi Komen

Kek Batik Alyn Farina Datang Lagi



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Jumaat . 27 Februari 2015


Minggu lepas Cikgu Faiz ada order kek batik ni secara online. Memang saja tunggu harga promo RM10 untuk sebekas sebab harga biasa RM15. Hihi. Dah lama jugak tak order kek batik ni. Walaupun ianya sekadar kek batik yang senang dibuat tapi rasa macam terpanggil-panggil untuk order. Hihi. Sekali sekala tekak ni memang teringin nak makan kek yang dibeli. Tangan pulak gatal-gatal je pegi order. Huhuhu.




Bukan selalu dapat harga promo RM10 sebekas tau. Kadang-kadang terlepas juga tapi nasib baik la sekarang ni owner kek batik ni rajin jugak buat harga promo tu. Hihihi. Sekiranya ada yang berminat untuk mencuba kek batik ni boleh la klik link kek batik di atas tu untuk pembelian ya. Dalam entri tu Cikgu Faiz ada letak link instagram dia.




Ini pulak rezeki untuk hari ini. Alhamdulillah... Ada parent yang bermurah hati memberi keropok kembang ni. Boleh jugak buat kunyah-kunyah cuti hujung minggu ni. Rezeki anak-anak. Sekian.


Seronoknya kalau dapat bercuti macam ni --> SINI


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Hannani Ada Hobi Baru



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Khamis . 26 Februari 2015


Nak tahu tak? Sekarang ni anak dara Cikgu Faiz dan ada hobi baru di kampung. Hobinya ialah bermain masak masak. Hihi. Nak dijadikan cerita, Hannani ni memang pantang tengok orang dekat dapur. Mula la dia nak menyibuk sama. Huhu. Nenek dia pon apa lagi terus bagi besen dan senduk terus Hannani berjalan ke ruang tamu. Huhu. Selamat la dapur tidak dikemas oleh Hannani.





Senyap je dapat main sorang sorang tapi selalunya tak lama sebab abang Hakim suka sangat mengacau adik. Tak senang hati kalau tak tengok adik menangis. Huhu.




Yang ni gambar diambil secara curi curi. Hihi. Siap tolong mak masak di dapur Cikgu Faiz jenguk ke ruang tamu tengok tengok takde pulak Hannani. Rupa-rupanya dekat sini tengah main masak masak. Huhu. Sejak dah pandai berjalan ni Hannani memang suka buat hal sendiri. Nampaknya lepas ni bonda kena belikan mainan masak masak untuk Hannani. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

2
Orang Memberi Komen

Family Trip | Port Dickson



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rabu . 25 Februari 2015


Berakhir sudah cuti Tahun Baharu Cina. Cuti kali ini memang sangat bermanfaat dan happy sangat sebab dapat berjalan-jalan bersama keluarga tercinta menikmati keindahan alam semulajadi. Hihi. Alhamdulillah, perancangan untuk bersantai di Port Dickson akhirnya terlaksana jua. Eh, sebenarnya kami nak ke Cherating tapi disebabkan semuanya sudah penuh maka terpaksa memilih PD sebagai pilihan terakhir.




OOTD Cikgu Faiz pada hari tersebut. Hihi. Pergi sana dua hari satu malam je. Jadilah kan daripada takde. Huhu. Turut serta dengan program jalan-jalan ni famili Cikgu Faiz dan sedara mara yang tinggal di Karak. Kami ke sana melalui jalan dalam Simpang Pelangai. Memang penat sebab jalannya bengkang bengkok. Nasib la Cikgu Faiz dan anak-anak boleh tahan dengan jalan seperti itu. Kalau tak alamatnya selamat la termuntah dalam kereta. Huhuhu.




Amboi... Hannani dah bersantai dekat homestay di PD. Kami menyewa homestay di Taman Anggerik. Untuk penginapan ni adik Cikgu Faiz yang handle. Untuk penginapan dua hari satu malam ini kami perlu membayar RM340.




Haha... Ini muka selfie sebelum ke pantai. Petang tu lepas merehatkan diri semua dah tak sabar-sabar nak pergi ke pantai. Jalanraya jangan cakap la memang sesak sangat. Mula-mula tu kami pergi menaiki kereta konon nak parking dekat sana la. Alih-alih parking penuh sepenuhnya dan terpaksa parking di rumah je. Huhu. Nasib baik la rumah tak jauh dengan pantai berbaloi la jugak jalan kaki. Hihi.




Ramai giler orang dekat pantai sampai nak ambik gambar abang dan Hannani mandi pon tak dapat. Huhu. Sebenarnya risau takut handphone terkena air laut tu yang takde langsung gambar tengah bermandi-manda. Ruginya. Sepupu sepapat semuanya naik banana boat. Untuk famili kami je dua banana boat diperlukan. Hihi. Mula-mula tu rasa teruja nak naik tapi bila nak naik je mula rasa takut. Huhuhu. Tapi best sangat sebab dapat menikmati keindahan di tengah laut dan nelayan yang sedang mencari rezeki. Bila nak dekat sampai di tepi pantai kami semua terhumban ke dalam laut. Huhu. Dah macam water confident masa dekat Pulau Tioman je. Tapi memang best la. Dua kami terjatuh ke dalam laut. Hihi. Untuk harga banana boat seorang cuma RM20 dan yang menarik kami dapat menungang jet ski secara percuma. Huhu. Cikgu Faiz jadi pembonceng je la.




Pada malamnya pula ada acara makan makan dan semestinya bbq. Hihi. Semua barang makanan kami bawa dari rumah jadi jimat la sikit kan. Yang pegi pulak ada mak dan makcik memang macam-macam lauk ada. Huhuhu.




Sementara menunggu ayam bbq siap boleh la buat apa-apa yang patut dulu. Tengok la Hannani tu suka sangat sebab ramai yang melayan dia. Huhu. Abang Hakim pon dah pandai buat hal sendiri. Orang bujang la katakan.




Pagi esoknya semua orang dah bangun kecuali abang Hakim. Huhu. Puas Cikgu Faiz kejut dia tetap tak nak bangun. Mentang-mentang la ada aircond bukan main sedap lagi tidur. Cikgu Faiz pon apa lagi mula la mengambil kesempatan untuk selfie dengan minuman kegemaran ni. Tak lain tak bukan Ephyra. Hihi. Almaklum la kulit dah mula terbakar jadi kena la pulihkannya semula.




Hahaha. Sila jangan meluat ye. Promote kejap.




Cantik sihat bertenaga. Yang nak order ephyra tu boleh la contact Cikgu Faiz ye. Hihi. Harga kasih sayang punya tau. Huhu. Nampak tak kat tepi tu sipi sipi je abang Hakim tengah tidur. Huhuhu.




Yahuuuu.... ke pantai lagi kita sebelum pulang ya. Makan makan dulu pekena coconut shake lepas tu Cikgu Faiz mengajak Encik Suami ke pantai untuk bergambar atas alasan semalam tak sempat nak bergambar. Huhuhu. Hari bukan main panas lagi tapi gagahkan diri jugak.




Layan je la gambar-gambar Cikgu Faiz bersama Hannani di tepi  pantai ni. Abang Hakim? Hmm... dia ikut pakcik pakcik main kereta. Huhu.

























Tamat la percutian kami di PD. Trip seterusnya ke mana pulak agaknya. Kena fikir dulu dan simpan duit. Hihihi. Sekian.


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Shopping Lagi



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rabu . 18 Februari 2015


Haii !! Hari ni Cikgu Faiz happy sangat. Sebab apa? Sebab barang yang Cikgu Faiz beli dah pon sampai. Yahuuu !!! Dari semalam tunggu baru petang tadi sampai. Dugaan betul kalau barang yang kita nak tu kan. Hihi.




Pagi tadi check tracking number dekat laman web poslaju tengok diorang dan buat proses penghantaran parcel tapi tunggu punya tunggu tak jugak sampai. Petang baru pakcik poslaju sampai siap borak-borak dengan abah lagi. Huhuhu. Iya la, Cikgu Faiz faham dekat nak raya ni kan banyak parcel tu yang lambat. Hihi.




Apa pun terima kasih buat pakcik poslaju sebab hantar barang Cikgu Faiz dengan selamat. Hihi. Tudung yang diidamkan telah tiba di depan mata. Yang ada perkataan LOVE tu namanya Love Word jenis white label. Yang lagi satu tu memang dah lama Cikgu Faiz dok cari. Lama tak lama la. Hihi. Puas hati sebab dah dapat design Orange Lotus jenis green label ni.




Hihi... Cantik tak? Cikgu Faiz beli Love Word ni dua helai sebab sehelai untuk biras. Memang comel sangat design ni. Sayang rasanya nak pakai. Huhu. Semakin hari design AIDIJUMA ni makin cantik. Kreatif betul datin mereka design terbaru setiap minggu. Huhuhu. Sekian saja laporan Cikgu Faiz pada hari ini. Sehingga berjumpa lagi.


Masakan Halal Cina --> SINI


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

2
Orang Memberi Komen

Review Novel | Suamiku Encik Perfect 10! - Syamnuriezmil



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Selasa . 17 Februari 2015


Alhamdulillah, Cikgu Faiz berjaya menghabiskan sebuah lagi novel terkini yang berjudul 'Suamiku Encik Perfect 10!'. Novel ini telah diadaptasi ke filem dan telah dilakonkan oleh Aaron Aziz dan Lisa Surihani. Tanpa membuang masa jom kita baca review novel ini.




'Suamiku Encik Perfect 10!' mengisahkan tentang Aleeya Azmeen pelajar jurusan perubatan di sebuah universiti London berhadapan dengan situasi getir apabila dia telah dirogol oleh teman lelakinya, Syed Muzaffar. Tidak lama selepas itu Aleeya disahkan mengandung dan dibuang universiti akibat selalu tidak hadir ke kelas. Aleeya membuat keputusan untuk pulang ke Malaysia dan berhadapan dengan ibunya. 


Sewaktu di dalam kapal terbang Aleeya telah bertemu dengan Zarief Danial secara tidak sengaja. Pada mulanya Aleeya kurang selesa dengan Zarief kerana terlalu banyak bertanya akan hal mengenai dirinya. Setelah sampai ke Malaysia Aleeya buntu akan cara bagaimana untuk berhadapan dengan ibunya Puan Yazmeen kerana dia telah memberitahu ibunya bahawa dirinya telah berkahwin.


Bagi mengelakkan Puan Yazmeen mengetahui cerita yang sebenar bahawa Aleeya telah dirogol, Zarief Daniel hadir untuk menghulurkan bantuan dengan menjadi 'suami sementara' Aleeya. Oleh kerana tiada cara lain lagi Aleeya telah menerima bantuan tersebut yang akan dilakonkan selama seminggu sahaja. Lakonan suami isteri di antara Aleeya dan Zarief telah mendapat tempat di hati Puan Yazmeen dan dia telah mula menyukai 'menantu'nya itu tanpa mengetahui cerita yang sebenar.


Manakala teman lelaki Aleeya iaitu Syed Muzaffar telah dipaksa berkahwin dengan gadis lain untuk memenuhi tuntutan wasiat datuknya jika menginginkan harta keluarga tersebut. Di dalam wasiat itu menyatakan bahawa Syed Muzaffar perlu berkahwin dan mempunyai anak dalam masa dua tahun. Disebabkan ingin membantu ayahnya menyelamatkan syarikat yang hampir muflis Syed Muzaffar telah bersetuju untuk berkahwin dengan gadis pilihan ibu bapanya setelah mendapat tahu Aleeya telah berkahwin. Tetapi malang bagi diri Syed Muzaffar apabila dia dan bakal tunangnya terlibat di dalam kemalangan. Gadis tersebut meninggal manakala Syed Muzaffar telah disahkan lumpuh. Akibat kemalangan tersebut Syed Muzaffar mula merasa insaf dan ingin menebus kesilapannya dengan mencari Aleeya. Syed Mustapha, ayah kepada Syed Muzaffar telah mengetahui bahawa Aleeya mengandungkan cucunya dan bertindak mencari Aleeya walau ke lubang cacing sekali pun.


Dalam masa seminggu lakonan Aleeya dan Zarief betul-betul menjadi dan membuat Puan Yazmeen yang pada mulanya merasa sangsi mula mempercayai satu demi satu lakonan mereka. Aleeya pula mula tertarik dengan Zarief kerana sikap Zarief yang penyayang dan sentiasa mengambil berat akan dirinya yang sedang berbadan dua itu. Inilah Encik Perfect 10 yang dicari-cari Aleeya selama ini tapi sayangnya Zarief Danial telah bertunang dengan Azura Hanim seorang model terkenal.


Setelah seminggu berlakon sebagai suami isteri, Aleeya dan Zarief Danial membawa haluan masing-masing. Dari situlah bermulanya rindu-rinduan Zarief terhadap Aleeya Azmeen. Aleeya juga begitu tetapi disebabkan Zarief telah mempunyai tunang dia terpaksa melupakan rasa cintanya itu. Pusing-pusing tang tu jugak. Begitulah diibaratkan Aleeya dan Zarief. Walau ke mana pon Aleeya pergi dia tetap akan bertemu dengan Zarief. Zarief pula tidak berputus asa terus berusaha untuk meyakinkan Aleeya tentang rasa cintanya itu.


Azura Hanim terdesak untuk berkahwin dengan Zarief Danial kerana telah mengandungkan anak orang lain. Toh Zaharah pula tidak bersetuju akan perkara tersebut dan berusaha menjejaki cerita sebenar dan bapa kepada anak yang dikandung Azura. Syed Muzaffar pula semakin kritikal dan hanya punya masa lebih kurang sebulan untuk hidup. Ternyata Aleeya masih sayangkan Syed Muzaffar dan bertindak untuk berkahwin demi keturunan anaknya itu. Zarief Danial berasa kecewa dengan keputusan Aleeya dan bertindak untuk pulang ke London setelah majlis pernikahannya dengan Azura Hanim dibatalkan. Azura Hanim dipaksa berkahwin dengan bapa kepada anaknya iaitu Akram pengurusnya sendiri. Dalam pada itu, Syed Muzaffar meninggal setelah selesai diijabkabulkan bersama Aleeya. 


Aleeya merasa terkejut apabila mengetahui Zarief akan berangkat ke London. Aleeya Azmeen berusaha memujuk Zarief Danial dengan melakonkan semula situasi mereka ketika mula-mula bertemu dahulu. Akhirnya Aleeya bersatu dengan Encik Perfect 10 nya itu.




Iklan sebentar ya --> SINI


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

2
Orang Memberi Komen

Tudung Baru Hannani



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sabtu . 14 Februari 2015


Hai hai hai... Hari ni bercuti. Esok ada mesyuarat PIBG pulak dah. Huhu. Sabar je la. Saya yang menurut perintah. Hari tu kan Cikgu Faiz ada update pasal jalan-jalan di Malaysian Vendor Festival di Shah Alam kan. Ha... masa jalan-jalan tu ternampak la satu booth tu dia jual tudung untuk kanak-kanak.


Masa tu stok dah tak banyak dan Cikgu Faiz dapat la membeli sehelai untuk Hannani. Harganya dah lupa pula. Rasa macam RM27 sehelai. Beli dua helai boleh dapat RM50. Saje nak tengok reaksi Hannani bila pakai tudung sebab Hannani ni tak suka bila ada benda atas kepala dia. Kalau ikat rambut atau pakaikan sepit mesti takkan bertahan lama. Huhu. Jom layan gambar Hannani bila dah pakai tudung.




Amacam? Ayu tak? Hihihi. Pandai pulak dia posing macam tu. Fuhhh... sangat bernasib baik sebab dapat ambik gambar pandang kamera ni. Huhuhu. Biasa la kan, Hannani ni tak mesra kamera.




Dah macam model tudung pulak posing macam tu. Huhuhu. Boleh pulak tersenyum tak pandang kamera. Hmmm.... okey pulak.




Terserlah betul pipi tembam Hannani. Geram nak cubit.




Tangan dah mula nak bergerak-gerak. Hahaha. Cukup la empat keping gambar ni ha. Berpeluh-peluh nak dapatkan gambar yang okey tak bergegar. Huhu. Oh ya, kalau ada yang nak usha tudung dewasa dan kanak-kanak macam Hannani pakai ni boleh la ke facebook Hijabis Hanany. Sekian.


Jiwang tak jiwang sangat la >MEH KLIK<


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

1
Orang Memberi Komen

Hi-Tea di Shah Alam Convention Centre



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Jumaat . 13 Februari 2015


Bersua lagi di hari Jumaat yang mulia ini. Minggu depan dah mula bercuti panjang. Ada la enam hari cuti. Jadi la kan. Semalam Cikgu Faiz menghadiri satu majlis Hi-Tea khas untuk guru-guru dan Pembantu Pengurusan Murid Prasekolah. Majlis tersebut turut dihadiri oleh semua guru besar dan pegawai daripada PPD Petaling Perdana.


Kira-kira jam 12.35 tengahari Cikgu Faiz bergerak ke Shah Alam Convention Centre bersama tiga orang rakan. Oleh kerana Cikgu Faiz ni lemah bab-bab jalan jadi terpaksa la menumpang kawan di kelas pra sebelah tu. Huhu. Nak buat macam mana? Nasib la ada yang bagi tumpang.




Sampai je sana terus daftar kehadiran dan masuk ke dewan. Duduk rehat kejap lepas tu pergi surau. Majlis pon bermula pada jam 2.00 petang. Dah siap solat dan touch up sikit masuk ke dewan semula dan bermula la agenda seterusnya iaitu SELFIE !! Haha... wajib okay. Jom layan gambar selfie Cikgu Faiz dengan kawan-kawan. 293 tu nombor cabutan bertuah ye. Hihihi. Kejap lagi kita tengok bertuah ke tak. Hahaha.




Sorry... Ini bukan selfie ye. Sebelum tu Cikgu Faiz perkenalkan kawan di sebelah tu namanya Ayu. Yang hujung tu kak Za. Dua orang tu Pembantu Pengurusan Murid yang banyak membantu di dalam kelas bersama guru. Yang lawaknya gambar ni diambil sebab kak Za nak bagi suami dia tengok kononnya sebagai bukti kak Za datang ke majlis Hi-Tea tu. Huhuhu.




Ini baru selfie. Eh, tak. Wefie (betul ke tak ejaan tu?). Huhu. Sementara nak tunggu majlis bermula elok la mengabadikan kenangan di situ.




Gambar ni pula dari handphone kawan sebelah Cikgu Faiz tu. Kak Siti namanya. Konon nak try ambik gambar guna application beauty apa entah nak bagi shining shining dan muka yang berseri-seri gitu. Hahaha. Lawak betul kak Siti.




Hampir jam 2.30 petang majlis pon bermula. Lepas pegawai memberi ucapan perasmian dan penyampaian hadiah serta sijil barulah sesi menjamu selera bermula. Maaf la tak sempat nak ambik gambar lauk pauk sebab dah lapar sangat. Huhu. Gambar pinggan pon jadi la ye. Huhuhu. Sambil makan ada juga diselitkan dengan acara cabutan bertuah. Dok intai jugak nombor 293 tu naik ke tak tapi menghampakan. Huhuhu. Takpe... Makan lagi syok.




Sambil menyaksikan persembahan dari guru-guru, guru besar dan pegawai PPD sempat jugak la merasa ABC ni. Huhuhu. Jenuh nak habiskan sebab sejuk. Tunggu nombor 293 kot kot ada disebut tapi takde jugak. Yang ada sipi-sipi je. Huhuhu. Sabar je la. Hadiah ada lebih 60 mungkin ada harapan. Hihihi.




hampir ke pukul 5.30 petang... majlis pon dah hampir tamat tapi nombor tak jugak disebut sampai la kesemua hadiah tersebut habis. Huhuhu. Memang takde rezeki betul. Kawan-kawan yang datang dengan Cikgu Faiz pon tak dapat. Sabar je la. Nombor tak bertuah la tu. Hmmmm.... Apa lagi, balik je la. Lambat-lambat nanti jalan confirm sesak punya.




Walaupun tak menang cabutan bertuah Cikgu Faiz tetap happy sebab dapat bawak balik semua benda di atas tu. Ada set cadar, pencil case, klip kertas yang dipanggil sepit, buku nota dan tiga batang pen. Paling best sebab dapat pen merah tu. Hihihi. Apa pun Hi-Tea semalam memang best. Tak rugi pegi. Hehe. Sekian.


High School Musical Versi P.Ramlee --> TENGOK NI


Yang menaip,

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...