Kalau nak tahu, seumur hidup Cikgu Faiz baru tiga kali masak agar-agar. Huhu. Teruk tak teruk la kan. Kali pertama masak tu agar-agar tak berapa menjadi sebab lembik. Buat tu pon sebab kat sekolah ada buat potluck. Segan jugak dengan akak-akak dekat sekolah masa tu. Huhu. Lama dah kisah agar-agar lembik tu. Abang Hakim kecik lagi masa tu tak pandai makan lagi. Masuk ni baru kali ketiga Cikgu Faiz masak agar-agar. Alhamdulillah tak lembik sebab ikut resepi yang mak bagi. Hahaha. Gambar atas tu Cikgu Faiz tambah nata de coco. Warna agar-agar di atas tak berapa merah kerana Cikgu Faiz guna pewarna botol essen tu je. Lepas ni nak try guna sirap ros pulak.
RESEPI AGAR-AGAR MUDAH
Bahan-bahan
~ Sepaket agar-agar tali
~ 4 mangkuk air (Cikgu Faiz sukat guna mangkuk oren dalam gambar tu. Isi penuh)
~ 2 cawan gula (Cikgu Faiz kurangkan sikit sebab manis. Cikgu Faiz tak suka manis sangat. Hihi)
~ 1 helai daun pandan (tak letak pon takpe)
~ Pewarna merah sirap
Cara memasak
Basuh agar-agar. Masuk dalam periuk yang berisi 4 mangkuk air tadi. Simpulkan daun pandan dan masukkan ke dalam periuk. Kacau sampai mendidih dan agar-agar hancur. Masukkan gula dan kacau sampai sebati. Masukkan pewarna ikut citarasa nak pekat atau tak berapa pekat warnanya. Kacau lagi. Bila semuanya dah hancur dan sebati boleh la tuang ke dalam acuan atau loyang. Biarkan agar-agar sejuk dulu sebelum disimpan di dalam peti sejuk ye. Untuk sukatan ni dapat la dua loyang yang paling kecil tu. Puas jugak makan. Anak-anak suka sebab sejuk. Hihi. Selamat memasak.
Yang menaip,