6
Orang Memberi Komen

Pakar Photoshop dan Header Tolong Baca Ya (need your help).





Hai. Selamat pagi sumer. Korang dah sarapan. Cikgu Faiz baru je lepas sarapan nasi lemak. Alhamdulillah sudah kenyang. Lepas makan tadi kan cuba-cuba la buat header mana tau jadi. Akan tetapi hasilnya sangatlah mengecewakan. Arghhh, betol-betol tak reti tapi nak buat jugak. Huhuhu.


Inilah header yang tak jadi tu.


Ada banyak persoalan sebenarnya. Header ni dibuat menggunakan photoshop. Diharap otai-otai photoshop dan pakar header dapat membantu.



1. Macam mana nak lukis ikut gambar kita tu? Saya pakai magnetic lasso. Tapi tak kemas la. Ada yang tak dapat nak ikut. Ada yang terlebih pulak. Comot giler. Nampak sangat tak retinya.



2. Kalau saiz gambar kita besar camana nak kecikkan? Bila drag ke transparent terus jadi besar gedabak nampak muka je. Buntu buntu.




Err... cukup la dua soalan ni. Kang tanya banyak-banyak kang pening lak otai nak jawab. Hihihi.

Membaca Amalan Mulia. Kalau Suka Tekan LIKE dan DONATE.

Comments
6 Comments

6 orang comel dah komen:

Lyssa Faizureen said...

lyssa kalau ikot gambar selalu guna Quick Selection Tool :)

Lissa said...

1.kene hati2 bila gune magnetic lasso. tetiliti betul2 bila nak ikut betul2 gambar yang nak dipotong..

2.tekan ctrl pastu tekan t. kat situ boleh kecik atau besarkan gambar.

gud luck:)

Clara said...

Clara sllunya nak hilangkan background blkg, clara crop dlu. Bila dah tggal skit guna eraser buat berhati-hati.

^^

shida'R said...

shida at 1st kalau gambar tu besar kan biasanya shida crop dlu,kalau bolh jgn bia ade ruang besar tuk kite crop tuk transparent nnt,
lepas dah crop size bru pkai quick selection tool,
slowly buat sehingga ia bersih xbersih mna pun ok janji bersih la..
tp sbnar cra kita plih gambar sbnarnya yg penting..
mcm cara clara pun ok juga..eraser dlu then pkai quick selection tool..
kena bsabar buat bg gmbar yg byk shape nih ^_^

Lia Irdelia said...

alahai,,
saya memang tak pandai lgsung bebenda ni..

hehhe..

kena cari cikgu tlg ajo..
huhuhu..

Nurul Faiz Bikers said...

@Lia Irdelia
sy pon tak reti tp nak buat jgk.
hihihi.
yg komen kat atas tu sume pakar2 dlm hal ni.
hee ~~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...